Springruiter Vrieling uitgeschakeld na dubbele weigering

Boris (borisz)

Springruiter Jur Vrieling is na zijn eerste optreden in Rio de Janeiro al uitgeschakeld voor de individuele titelstrijd. Zondag tijdens de kwalificaties ging het mis. Zijn paard Zirocco Blue had twee weigeringen en dat hield in dat hij zijn rit reglementair moest beëindigen. De overige Nederlanders plaatsen zich wel voor de individuele strijd. 

Voor de landenwedstrijd heeft dit geen gevolgen. Vrieling mag dinsdag tijdens de eerste ronde gewoon starten voor het landenklassement. "Dit scht een drama, hier werk ik al zolang naartoe met Zirocco Blue", baalde de 47-jarige Groninger. "Zo ontspannen als hij gisteren sprong, zo gespannen was hij nu direct. Dit is meer dan balen. Nu moeten we het vertrouwen terug krijgen voor de landenwedstrijd."

Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (op Zenith) kwam als eerste Nederlandse combinatie in actie. Hij maakte een fout op de sloot en moest het doen met vier strafpunten. Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald) bleven foutloos. "Het is wel een parcours waar je goed over na moet denken en waarbij je het juiste plan moet maken voor jouw paard", aldus Van Vleuten. "Ik heb goed overlegd met m'n vader en de bondscoach en ik heb me aan dat plan kunnen houden."

Vier jaar geleden in Londen pakte Nederland het zilver tijdens de landenwedstrijd.  De in Rio afwezige Gerco Schröder was eveneens goed voor een zilveren medaille. Dinsdag gaat het toernooi verder met de eerste ronde.