Keniaanse verslaat 'Bahreinse' op marathon

heywoodu

Jemima Sumgong heeft als eerste Keniaanse ooit olympisch goud gewonnen op de marathon. In een redelijk spannende strijd rekende ze af met Eunice Kirwa, een van de vele geboren Keniaanse atletes die voor een forse zak geld uitkomen voor Bahrein.

Halverwege was er een kopgroep over van nog zo'n tien dames, waar al twee van de Afrikaanse favorieten weggevallen waren: Tigist Tufa uit Ethiopië leek geblesseerd te raken, terwijl de Keniaanse Visiline Jepkesho het tempo simpelweg niet kon volgen. Het duurde niet lang tot de volgende Keniaanse af moest haken: vicewereldkampioene Helah Kiprop viel terug, samen met de Amerikaanse Amy Cragg. Ook Cragg's landgenote Desiree Linden leek terug te vallen, want betekende dat er na 32 kilometer nog twee niet-Afrikaanse loopsters over waren: de Amerikaanse Shalane Flanagan en de Wit-Russische Volha Mazuronak, buiten de door Bahrein van Kenia 'gekochte' Rose Chelimo en Eunice Kirwa.

Na 36 kilometer werd de aanval ingezet door Kirwa en wereldkampioene Mare Dibaba en alleen de Keniaanse Jemima Sumgong kon nog volgen. Twee kilometer voor het einde leek Kirwa in de problemen te komen, maar het was verrassend Dibaba die moest lossen en de medailles definitief uit haar hoofd kon zetten. Sumgong gaf in de laatste kilometer nog eens extra gas en kon Kirwa lossen, die met zilver genoegen moest nemen. Dibaba hield de derde plek nog wel vast en pakte brons.