Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen

qltel

Een fout van de Hollandse zeeheld Michiel de Ruyter leidde in 1666 tot de dood van duizenden mensen. Het eiland Terschelling herdenkt vrijdag twee rampen die in de geschiedschrijving onder de pet zijn gehouden.

De rampen waren de zogeheten Engelse Furie, waarbij de oorlogsvloot van de toenmalige koning Charles II voor de kust van Vlieland meer dan 150 koopvaardijschepen in brand zette. Daardoor kwamen circa 2000 opvarenden om het leven. Daarna verwoestten Engelse soldaten het dorp West-Terschelling, waar alleen de vuurtoren Brandaris, de kerk en een paar huisjes bleven staan.

"Die gebeurtenissen zijn bewust verzwegen, om Michiel de Ruyter de hand boven het hoofd te houden", stelt Hans Geijtenbeek van de stichting die de herdenking organiseert. "Hij was van vitaal belang voor de politieke stabiliteit. Iedereen heeft wel gehoord van zijn overwinning bij Chatham, toen hij door de kettingen over de Theems is gevaren. Daar hebben de Engelsen juist weer nooit van gehoord, terwijl hun overwinning bij Vlieland en op Terschelling daar uitbundig is gevierd."

Nederland raakte in 1665 verwikkeld in een oorlog met Engeland, die zich voornamelijk op zee voltrok. Een reeks zeeslagen wisselden elkaar af, waarbij zowel de Engelsen als de Hollanders successen boekten. De vernietiging van de koopvaardijvloot, die zwaar beladen was voor handel aan de Oostzee, was een zware economische slag. De handel op de beurs in Amsterdam moest toen drie dagen worden stilgelegd om een krach te voorkomen. Geijtenbeek: "Vertaald naar nu was er een schade van honderden miljoen euro's."

De rampen van 1666 worden eens in de vijftig jaar herdacht. Terschelling en Vlieland zijn er het hele jaar al mee bezig, met onderwijsprojecten, een speciale historische wandeling en een virtual reality app die de gebruiker mee de geschiedenis in neemt.

De herdenking van vrijdag is het officiële hoogtepunt van de herdenking en wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de Nederlandse en Britse marine. Geijtenbeek verwacht dat er duizenden mensen afkomen op een bijzondere projectie op de Brandaris, waarmee het verhaal over de rampen wordt naverteld.

Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen
Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen (Foto: ANP)