Weer Iraans gewichthefgoud op Spelen

heywoodu

Iran heeft het tweede goud van de Olympische Spelen binnen en wederom kwam het in het gewichtheffen. Sohrab Moradi was in de klasse tot 94 kilogram een klasse apart en pakte, een jaar na het einde van zijn dopingschorsing, olympisch goud. 

Moradi was tot juni 2015 geschorst vanwege dopinggebruik, maar mocht door administratieve blunders pas dit jaar weer meedoen aan wedstrijden. Er werd zelfs speciaal een internationale wedstrijd voor hem georganiseerd in Teheran, want gewichtheffers moeten aan twee internationale wedstrijden mee hebben gedaan om op de Spelen van de partij te mogen zijn. 

Al gelijk bij het trekken leek Moradi de grootste spanning uit de wedstrijd weggenomen te hebben. Hij tilde 182 kilogram boven het hoofd, vijf kilo meer dan de Litouwer Aurimas Didzbalis en de verrassend sterke Thai Sarat Sumpradit. Met 175kg bleef ook de Wit-Rus Vadzim Straltsou nog in de strijd om de medailles.

Het gevecht om zilver en brons was al voorbij op het moment dat Moradi bij het stoten begon. Straltsou begon met 220kg, tilde het omhoog en faalde daarna op 230kg tot twee keer toe. Didzbalis moest met 215k genoegen nemen en dat betekende dat hij Straltsou voorbij zag komen. Sumpradit bleef op 213kg steken, maar was dolgelukkig met zijn vierde plek. Moradi begon 'rustig' met 221kg en slaagde daarin, wat gelijk goud betekende. Twee wereldrecordpogingen op 234kg bleken kansloos.

Moradi pakt olympisch goud, een dag nadat landgenoot Kianous Rostami dat ook al deed (PROSHOTS/Action Images)
Moradi pakt olympisch goud, een dag nadat landgenoot Kianous Rostami dat ook al deed (PROSHOTS/Action Images)