Zweedse voetbalsters sturen titelverdedigsters VS naar huis na strafschoppen

Boris (borisz)

De Zweedse voetbalsters hebben voor een gigantische stunt gezoergd door de Verenigde Staten na strafschoppen te verslaan. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1. De strafschoppen werden beter benut door de voetbalsters uit Zweden. 

Stina Blackstenius scoorde na een uur spelen het eerste doelpunt van de wedstrijd. De Zweedse wist de Amerikaanse doelvrouw Hope Solo te verschalken. Alex Morgan scoorde een kwartier later de gelijkmaker. De Amerikenen wonnen vier van de vijf eerdere edities van het olympisch voertbaltoernooitoernooi. In 1996, 2004, 2008 en 2012 was het land het beste. In 2000 haalden ze de finale maar werd er verloren van Noorwegen. 

Morgan nam de eerste strafschop namens de Verenigde Staten, maar zag dat de Zweede doelvrouw Hedvig Lindahl haar inzet keerde. Solo redde nog een strafschop van Linda Sembrant, maar daarna was het de Amerikaanse Christen Press die hoog over schoot. Lisa Dahlkvist benutte de beslissende strafschop en zorgde voor een grote stunt. Niet eerder werd een olympisch voetbalduel bij de vrouwen beslist vanaf de strafschopstip.

Zweden neemt het in de halve finale op tegen of Brazilië of Australië. Duitsland heeft inmiddels China met 1-0 verslagen en zal in de halve finale aantreden tegen de winnaar uit het duel Canada - Frankrijk.