Chinezen snelwandelen naar goud en zilver

heywoodu

China heeft op de 20 kilometer snelwandelen op de Olympische Spelen goud en zilver veroverd. Dankzij een razendsterk slot wandelde Zhen Wang naar het goud, voor zijn landgenoot Zelin Cai. 

Lang was het de Brit Tom Bosworth die de wedstrijd maakte: hij pakte vroeg de leiding en wandelde kilometers op kop. De Keniaan Samuel Gathimba volgde een tijd in zijn voetsporen, maar hij zakte ver terug en haalde uiteindelijk de finish niet. Drie kilometer voor de finish plaatsten Zhen en Zelin de aanval en daar kon niemand volgen. De Australiër Dane Bird-Smith slaagde er tot verdriet van het publiek in de Braziliaan Caio Bonfim in de slotmeters van zich af te houden en het brons te pakken.

De Japanners lieten weer het gebruikelijke riedeltje zien op de 20 kilometer: vroeg in het seizoen waren ze zo snel dat ze ver bovenaan de wereldranglijsten staan, maar zoals altijd ging het op het moment supreme weer grandioos mis. Daisuke Matsunaga werd nog wel zevende, zijn landgenoten werden 21e en 42e. Wereldkampioen Miguel Angel Lopez kwam tot de elfde plek. 

Het peloton vertrekt voor een 20 kilometer lange wandeltocht (PROSHOTS/Action Images)
Het peloton vertrekt voor een 20 kilometer lange wandeltocht (PROSHOTS/Action Images)