Rugbyers Fiji bezorgen land eerste gouden medaille ooit

Frank (franklop)

Fiji heeft zijn eerste medaille op de Olympische Spelen binnen. Het is direct een gouden medaille, aangezien de rugbyspelers uit het land in de finale van de Rugby Sevens competitie geen spaan heel hielden van Groot-Brittannië; 43-7.

Fiji nam een snelle voorsprong. Na drie minuten stond er een 12-0 voorsprong op het bord via tries van Osea Kolinisau en Jerry Tuwai. Ook maakte Kolinisau een van de twee conversies. De Britten wisten niet onder de druk uit te komen van de snelle en sterke Fijiërs en werden voor rust al vernederd. Er worden nog drie tries gescoord door de spelers van Fiji, waarna een 29-0 ruststand volgde in de allereerste olympische finale bij de rugby sevens voor mannen.

De Britten probeerden nog met diverse wissels in de rust voor een ommekeer te zorgen, maar de tweevoudig winnaar van de Rugby Sevens World Series wist makkelijk stand te houden. Terwijl de eerste wisselspelers van Fiji al aan het huilen waren op de bank, werd de score in eerste instantie alleen nog maar vergroot tot 36-0. Met nog een kleine vier minuten te gaan kwamen de Britten, bestaande uit een team met voornamelijk Engelsmannen, eindelijk op het scorebord. Een try van Dan Norton en conversie van Marcus Watson bracht de score tot 36-7.

In de slotfase werd er nog een try gescoord door Viliame Mata, wat de eindstand bracht op 43-7 voor Fiji, dat daarna uitgebreid zijn allereerste olympische (gouden) medaille kon gaan vieren.

In de strijd om het brons was het één helft lang spannend. Het leek al snel een eenzijdige partij te worden, waar Zuid-Afrika snel een 14-0 voorsprong nam via tries van Juan De Jongh en Rosko Specman. Japan kwam aan het slot van de eerste helft nog terug via Yusaku Kuwazuru, maar een late try van opnieuw Specman zorgde voor een marge van veertien punten.

Vlak na de rust kon Japan nog één keer scoren, maar daarna was het over. Via vijf tries, onder meer twee van Cecil Afrika, brachten ze de eindscore naar een ruime 54-14 en daarmee de bronzen medaille.