Kanoërs kapseizen op weg naar olympisch goud

heywoodu

Op de wildwaterbaan in Rio de Janeiro is het olympisch goud in de C2-boot naar Slowakije gegaan. De neefjes Ladislav en Peter Skantar maakten de enorme druk op hun schouders volledig waar: in de interne kwalificatie hielden ze de legendarische Hochschorner-tweeling van de Spelen, nadat die in 2000, 2004 en 2008 goud en in 2012 zilver wonnen. 

De Skantars kenden een geweldige run en zagen de Britten David Florence en Richard Hounslow een halve seconde boven hun tijd blijven. Gauthier Klauss en Matthieu Péché uit Frankrijk waren hard op weg, maar moesten genoegen nemen met het brons op 1,66 seconden van de Slowaakse neven. De Duitse wereldkampioen Franz Anton en Jan Benzien

Alle ogen waren na afloop echter gericht op de Tsjechen Jonas Kaspar en Marek Sindler. Zij waren fantastisch onderweg en leken vol op koers voor goud te varen, maar bij een van de allerlaatste poortjes ging het mis. Sindler hing teveel over om een poortje niet aan te raken en dat resulteerde erin dat de boot omsloeg. De Tsjechen haalden de finish wel, maar eindigden op plek acht. 

Het was overigens, in elk geval voorlopig, de laatste keer dat olympisch goud in de C2 verdeeld werd. Het IOC heeft besloten om het onderdeel in Tokyo te schrappen, zodat de - veel minder competitieve - C1 bij de vrouwen toegevoegd kan worden. Daardoor zijn er in Tokyo twee klassen voor mannen en twee voor vrouwen. 

De Skantars weerstaan de druk van heel Slowakije en winnen olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
De Skantars weerstaan de druk van heel Slowakije en winnen olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)