Schermer pakt na 20 jaar weer medaille in bizarre finale

heywoodu

Schermer Park Sang-young heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het individuele degenschermen. De 20-jarige Zuid-Koreaan deed dat door af te rekenen met een ware veteraan: de Hongaar Géza Imre is met zijn 41 jaar meer dan twee keer zo oud als zijn opponent. 

Regerend wereldkampioen Imre kende in Rio een geweldige dag. In de halve finales schakelde hij de Franse nummer één van de wereld, Gauthier Grumier, uit, waardoor hij verzekerd was van zijn tweede individuele medaille: in 1996 pakte Imre in Atlanta al brons. 

De finale begon furieus, met het ene na het andere punt en Imre die lichtjes de overhand had. In de tweede periode was de spanning bij tijd en wijlen juist te snijden, en het lagere tempo leek Park niet lekker te zitten. De Hongaar liep uit naar 13-9 en was nog twee punten verwijderd van het goud.

Op 14-10 kwam Imre op matchpoint, maar vanaf dat moment lanceerde Park een ongelooflijke comeback. Hij maakte het ene punt na het andere en in een mum van tijd stond hij op gelijke hoogte: 14-14, terwijl de wedstrijd bij vijftien punten voorbij is. Dat vijftiende punt kwam er niet voor een gedesillusioneerde Imre, maar wel voor Park, die door het dolle heen ging. 

Brons ging naar Grumier, die de Zwitserse veteraan Benjamin Steffen geen moment in zijn spel liet komen: 15-11. De Nederlander Bas Verwijlen werd in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Park en Imre kruisen de degens in de strijd om het goud (PROSHOTS/Action Images)
Park en Imre kruisen de degens in de strijd om het goud (PROSHOTS/Action Images)