Zeilers handhaven zich voorin op olympisch water

Frank (franklop)

Dorian van Rijsselberghe heeft een goede dag gehad in de RS:X klasse bij het zeilen. Op het olympische water in Rio werd hij in de drie races van deze dag vierde en twee keer eerste en naderde leider Nick Dempsey tot op één punt.

Daarnaast heeft Dempsey met zijn veertiende plaats in de zesde race al een slecht schrapresultaat staan en moet in de restrerende races dus gaan uitkijken. Van Rijsselberghe, de regerend kampioen in deze klasse, heeft een vijfde plek staan om te schrappen en heeft dus wat meer ruimte om fouten te maken.

Lilian de Geus blijft bij de vrouwen zich ook voorin melden. Ook zij moest drie races varen en ze werd twee keer derde en een keer zevende. De Geus staat nu met twintig punten op de vierde plaats, twee punten achter de nummer drie en op acht punten achter de Italiaanse leidster Flavia Tartaglini. Voor zowel Van Rijselberghe als De Geus is het morgen een rustdag.

Ook Marrit Bouwmeester wist zich bovenin te handhaven. In de Laser Radial klasse staat ze na vier races vierde, met maar 2 punten achter plek twee. Na de races van gisteren ging Bouwmeester aan de leiding, mede door een diskwalificatie van de Chinese regerend kampioene Lijia Xu. Die wist zich vandaag toch weer aan de top te nestelen met een derde en eerste plaats en ook mocht de eerste schrapresultaat worden ingezet, waardoor hij diskwalificatie wegvalt.

De Belgische Evi van Acker, ook een concurrente van Bouwmeester, staat mede door een 29e plaats nu vlak achter de Nederlandse op plek vijf. Morgen worden er weer twee races gevaren in de baai van Rio. Dit geldt ook voor de Laser klasse bij de mannen, waarbij Rutger van Schaardenburg nu elfde staat na een 24e en 8e plaats.

In de Finn klasse kwam Pieter-Jan Postma vandaag voor het eerst in actie. Postma, die in Londen nog op een vierde positie finishte, kende geen al te beste start met een veertiende en dertiende plaats en staat vijftiende.