Franse kanoër verrast favorieten en pakt olympisch goud

heywoodu

De Franse kanoslalommer Denis Gargaud Chanut heeft zich in Rio de Janeiro laten kronen tot olympisch kampioen in de C-1. De Fransman kende een perfecte run in de finale en dat leverde de 26-jarige slalommer het goud op. 

De eerste echte toptijd in de finale werd neergezet door Matej Benus. De Slowaak had de druk van het hele land op zijn schouders, nadat hij in de interne kwalificatie de olympische slalomlegende Michal Martikan versloeg. Hij leek de druk te weerstaan en op een klein foutje na kwam hij goed beneden. De Brit David Florence kwam er na een kapitale fout niet aan te pas, maar de Japanner Takuya Haneda kwam in de buurt. Dat was dan weer tot vreugde van Slowaakse fans, want Haneda is in hét slalomland bij uitstek een ware cultheld: hij woont en traint er al jaren en spreekt vloeiend Slowaaks.

Benjamin Savsek kwam namens Slowakije niet goed beneden, wat hem de zesde plek opleverde. Gargaud Chanut dook vervolgens onder de tijd van Benus door, waarna de Spanjaard Ander Elosegi faalde. Tot slot ging de Duitser Sideris Tasiadis naar beneden voor een emotionele race: zijn vriendin, kanoslalomster Claudia Bär, overleed vorig jaar aan leukemie en Tasiadis wilde voor haar goud winnen. In de halve finales was hij ongenaakbaar, maar in de finale lukte het toch niet. Hij raakte een poortje aan en dat koste hem teveel tijd om nog een medaille te kunnen pakken: Tasiadis werd vijfde.

Goud was er voor Gargaud Chanut, Slowakije won zoals altijd een medaille - dit keer zilver dankzij Benus - en de Slowaken konden nog eens feest vieren door het brons van de Japanner Haneda. 

Gargaud Chanut in de halve finales op de baan in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Gargaud Chanut in de halve finales op de baan in Rio (PROSHOTS/Action Images)