Heemskerk mist finale, Hosszu pakt tweede titel

DeLuna

Femke Heemskerk heeft op de 200 meter vrije slag geen potten kunnen breken in de halve finale. Haar eindtijd van 1:57,85 was goed voor de laatste plaats in de ranglijst. De Zweedse Sarah Sjöström gaat met een tijd van 1:54,65 als eerste naar de finale, gevolgd door Katie Ledecky uit Amerika (1:54,81) en de Italiaanse Federica Pellegrini in 1:55,42.

De finale van de 200 meter vrije slag bij de heren werd gewonnen door de Chinees Sun Yang. Na een kamikaze start van de Zuid-Afrikaanse Chad le Clos wist Sun hem in te halen en de olympische titel binnen te slepen in 1:44,65. Le Clos leek in de laatste baan door iedereen voorbij gezwommen te worden maar uiteindelijk bleek het toch goed genoeg voor het zilver in 1:45,20. Brons was er voor de Amerikaan Conor Dwyer in 1:45,23. 

Katinka Hosszu haalde vanavond haar tweede olympische titel op. Na haar gouden race op de 400 meter wisselslag afgelopen zaterdag was ze nu op de 100 meter rugslag de beste. Vooraf was deze finale op papier een die moeilijk te voorspellen was. Tussen de nummer één en acht zat slechts een halve seconde. De Hongaarse had 58.45 nodig om de afstand te overbruggen. Het zilver ging naar Kathleen Baker in 58.75 en het brons ging naar de dames Kylie Masse (CAN) en Yuanhui Fu (CHN) in 58.76. 

Bij de mannen op hetzelfde onderdeel ging het goud naar de Amerikaan Ryan Murphy. Zijn tijd van 51.97 was goed voor een olympisch record en Murphy is daarmee ook de tweede man ooit die onder de 52 seconden duikt. Aaron Peirsol deed dat al eerder in 2009. Het zilver ging naar Jiayu Xu (CHN) in 52.31 en het Amerikaanse feestje was compleet met het brons voor David Plummer in 52.40. 

De laatste finale van de avond was de 100 meter schoolslag bij de dames. Een finale die vooraf al beladen was vanwege de deelname van de Russische Yulia Efimova. Efimova is in 2013 betrapt op het gebruik van doping en dit jaar werd zij voor de tweede keer betrapt, dit keer op het gebruik van meldonium. De finale werd gewonnen door de Amerikaanse Lilly King, die voorafgaande aan de wedstrijd de Russische een paar vieze blikken gaf. Efimova pakte uiteindelijk zilver. Het brons ging naar Katie Meili die Amerika de vijfde medaille van de avond bezorgde.