Colombiaans gewichthefgoud na uitvallen Chinese topfavoriet

heywoodu

De Colombiaanse gewichtheffer Oscar Figueroa heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in de klasse tot 62 kilogram. De 33-jarige veteraan profiteerde optimaal van het wegvallen van Chen Lijun, de grote topfavoriet. Chen leek te agressief te zijn geweest bij het kwijtraken van overtollig gewicht om zo precies de limiet te kunnen halen. Dat zou tot uitdroging en ernstige kramp geleid hebben.

Zonder Chen ontwikkelde zich een mooie strijd tussen twee veteranen: Figueroa en de 27-jarige Indonesiër Eko Yuli Irawan, die in 2008 en 2012 brons veroverde. Bij het trekken kwamen beiden tot een gewicht van 142 kilogram, goed voor de eerste plek. De Kazakh Farkhad Kharki nam met 135kg op gepaste afstand plek drie in beslag.

Bij het stoten openden Irawan en Kharki met 170kg, gevolgd door 172kg van Figueroa. De Colombiaan tilde vervolgens 176 kilo boven zijn hoofd, wat Irawan niet lukte. De Indonesiër probeerde het met 179 kilo in een poging zijn rivaal af te bluffen, maar dat werkte averechts: Irawan kreeg het gewicht niet omhoog en bleef steken op een totaal van 312 kilo, tegenover de 318 kilo van Figueroa, die uitzinnig van vreugde het podium in beslag nam. Met 305 kilogram was het brons voor Kharki, de in China geboren Kazakh. 

Figueroa uitzinnig van vreugde na het behalen van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Figueroa uitzinnig van vreugde na het behalen van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)