Olympisch rugbygoud voor Australische dames

heywoodu

Canada heeft de eerste olympische rugbymedaille sinds 1924 veroverd. In het sevenstoernooi bij de dames werd in Rio de Janeiro in de strijd om brons afgerekend met Groot-Brittannië.

Canada kwam vroeg op voorsprong, maar een mooie try van Danielle Waterman bracht de Britse dames weer in de buurt. Ghislaine Landry kon echter al snel profiteren van een blunder in de Britse verdediging en liet 12-5 op het scorebord noteren. De Canadese dames waren vanaf dat moment op dreef en renden nog drie tries binnen voor de rust: 26-5. Jasmine Joyce kon er in de tweede helft nog wel iets tegen doen voor de Britse dames, maar nog een try van Landry gooide de wedstrijd definitief op slot: 33-10. 

Update 00.35 uur

De Australische rugbysters hebben het eerste olympisch goud in het rugby sevens veroverd. In de finale in Rio de Janeiro moest aartsrivaal Nieuw-Zeeland er aan geloven tegen de oppermachtige buren.

Een try van Kayla McAlister bracht de Black Ferns op een 0-5 voorsprong, maar Emma Tonegato bracht de stand namens Australië weer gelijk. Vlak voor het einde van de eerste helft slaagde Evania Pelite er nog in de Aussies zelfs op voorsprong te zetten: 10-5. Na ruim twee minuten in de tweede helft breidde Ellia Green de voorsprong met een prachtige try uit naar 15-5, gevolgd door een geslaagde conversie van Chloe Dalton: 17-5.

De laatste Australische try werd gemaakt door Charlotte Caslick, waarna Nieuw-Zeeland wat beter in de wedstrijd kwam. McAlister bracht nog een try op het bord en in de extra tijd deed Portia Woodman hetzelfde, maar dat mocht niet meer baten: 24-17 en olympisch goud voor Australië.