Olympische dubbelslag Thaise gewichthefsters

heywoodu

De Thaise gewichthefsters hebben op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hard uitgehaald. In de klasse tot 58 kilogram werd zowel goud als zilver gewonnen.

De Taiwanese Kuo Hsing-Chun leek vooraf de favoriete, maar de eerste twee dagen van het gewichtheftoernooi lieten al zien dat alle deelnemers uit Thailand massaal boven hun kunnen uitstijgen. Bij het trekken kwam Kuo tot 102 kilogram, doordat ze bij 105 kilo tot twee keer toe een domme technische fout maakte en geen geldige poging kon noteren. Pimsiri Sirikaew kende drie goede pogingen en tilde uiteindelijk ook 102 kilo boven haar hoofd. Dat was echter niks vergelijken met landgenote Sukanya Srisurat: zij begon op 105 kilo, tilde het boven haar hoofd en deed hetzelfde met 108 en 110 kilogram.

Bij het stoten begon Kuo met een misser op 129 kilo, maar in de tweede poging lukte het wel. Srisurat en Sirikaew openden met 127 en 128 kilo en nadat een ultieme poging van Kuo op 139kg mislukte was het één-tweetje voor Thailand binnen. Zowel Srisurat als Sirikaew tilden nog 130kg boven hun hoofd, wat voor de 21-jarige Srisurat een totaalgewicht van 240 kilo en dus olympisch goud betekende. Haar vijf jaar oudere landgenote pakte met 232kg net als in Londen vier jaar geleden zilver. Kuo moest genoegen nemen met brons.

Srisurat op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Srisurat op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)