Italiaanse schutter pakt goud in ware thriller

Mexicanobakker

In een spannende strijd heeft Niccolo Campriani het goud weten te pakken bij de 10m luchtgeweer voor mannen. Hij versloeg de concurrentie in een olympisch record, maar niet nadat er een enorme strijd was voor een plek bij de laatste drie, waarbij de deelnemers zeer dicht bij elkaar lagen een een shoot-off nodig waren.

Bij de eerste set schoten lag het dicht bij elkaar. De Hongaar Peter Sidi wist voor het eerst een kleine afstand te nemen na 6 sterke schoten. De Oekrainer Oleh Tsarkov was de eerste afvaller, terwijl Sidi ineens ook weer op een zevende plaats lag. Na tien schoten was het nog altijd zeer spannend bovenin, toen was het verschil tussen de nummer 1 en 4 slechts 0.4, terwijl per schot 10.9 punten verdiend kan worden.

Serhiy Kulish, Vladimir Maslennikov, Abhinav Bindra en Niccolo Campriani mochten het na 14 schoten uit gaan maken om de medailles. Nog altijd was het verschil tussen nummer 1 en 4 0.6. Oekrainer Kulish stond op dat moment aan de leiding, maar twee matige schoten zorgden ervoor dat er een gelijkspel was om de laatste medailleplaats tussen hem en de Indiaër Binrda. In een shoot-off schoot de Oekrainer echter toch sterker en ging zo naar de derde plaats.

In deze medaillestrijd werd het nog spannender. Voor het beslissende schot zat er slechts 0.3 tussen de deelnemers, waarna Maslennikov slechts 10.0 optekende en beide andere schutters hoger scoorden. De Rus pakte brons. De finale eidigde alsnog in een duidelijke overwinning voor Campriani nadat hij in de laatste vier schoten vier keer een ruime 10 scoorde. Zo noteerde hij tevens een olympisch record van 206.1 in 20 scoren, 1.5 punt meer dan de Oekrainer.