Ophef om Maastrichtse 'asielfraude' burgemeester en PvdA fractievoorzitter

Harry

De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-Te Strake, PvdA fractievoorzitter Frans Bastiaens en vastgoedondernemer Ben Vos, zijn verwikkeld in een ondoorzichtig web van bedenkelijke transacties en belangenverstrengelingen. Dit schrijft De Telegraaf in een artikel achter de betaalmuur.

Aanleiding tot de ophef is de verbouwing van een pand tot asielzoekerscentrum. Dat pand is door Ben Vos, één dag nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liet weten het te willen huren, verkocht met een verlies van 2,7 miljoen euro aan het Duitse Lea Immobilien van Klaudia Herrmann. Deze Klaudia is al weken onbereikbaar en de gemeente Maastricht heeft ook nog nooit met de nieuwe verhuurster gesproken. Toch is zij nu de verhuurster van het pand. Dat lijkt op een stroman-constructie.

De verbouwing van het verkochte pand tot AZC wordt, volgens de gemeente gedaan door een medewerker van Ben Vos zijn bedrijf als privépersoon. Diezelfde privépersoon had enkele weken eerder tegen De Telegraaf verklaard dit namens Vos Investments te doen. Ben Vos is inmiddels een bekende van de politie. Hij werd in juli opgepakt als hoofdverdachte in een vastgoedfraudeonderzoek. Verdachte Ben Vos onthoudt zich van ieder commentaar.

PvdA fractievoorzitter Frans Bastiaens is als woordvoerder asielbeleid voor Maastricht, fanatiek actief om zoveel mogelijk asielzoekers binnen te halen. Frans heeft als (dikbetaalde) bijbanen consultant/adviseur asielvraagstukken, is te huur als ZZP’er in asielzaken en is directeur van stichting Hersteld vertrouwen in de toekomst (HIT). Deze stichting heeft in 2011 in ieder geval 300.000 euro subsidie van de Europese Commissie ontvangen. Ook daarvoor heeft het raadslid via zijn stichting al diverse keren subsidie gekregen voor het opzetten van asielprojecten. Op dit moment zijn de geldstromen naar de stichting min of meer opgedroogd.

In oktober 2015 besloot de gemeente op aandringen van Frans om 600 asielzoekers te huisvesten in Maastricht. Die huisvesting vindt nu dus onder andere plaats in een pand waar de verdachte Ben Vos op ondoorzichtige wijze bij betrokken is.

Zowel burgemeester Annemarie als Frans zelf vinden Bibob-toetsing en integriteitsonderzoek overbodig omdat er niets verdachts is aan de hele situatie. Hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten en het Maastrichtse CDA bij monde van Vivianne Heijnen denken daar anders over. Korsten zegt dat daarmee de schijn van belangenverstrengeling is gewekt, Heijnen zeg dat dit een integriteitsonderzoek rechtvaardigt.

Update 15.25 uur
De lokale Liberale Partij Maastricht legt zich niet neer bij de weigering van een Bibob-onderzoek naar het reilen en zeilen rond de onduidelijkheden omtrent de rol van Ben Vos en de verhuurconstructie van het asielzoekerscentrum. De partij stelt dat Bibob er is om criminelen uit de bestuurslagen te houden en dat een onderzoek in deze zaken zeker legitiem is.

Ook Frans Bastiaens heeft inmiddels gereageerd. Hij zegt dat hij gewoon heel bevlogen en passievol begaan is met het asielwezen en dat al zijn rollen strikt gescheiden zijn. De gemeente zou niet financieel hebben bijgedragen aan die rollen zegt de fractievoorzitter. Maastricht heeft echter recentelijk wél 1450 euro bijgedragen aan een project van Frans. In dat project werden zonne-energielampen uitgedeeld aan asielzoekers in kamp Idomeni.