BBC verfilmt opnieuw Les Misérables

Peter Breuls

Het is nog maar vier jaar geleden sinds Tom Hooper een filmversie van de populaire musical Les Misérables opleverde, maar de BBC vindt dat het alweer tijd is om het verhaal opnieuw te belichten. De Britse omroep gaat een zesdelige serie produceren, onder leiding van Andrew Davies.

Davies was eerder al als schrijver betrokken bij miniseries van Pride & Prejudice en Sense & Sensibility. Ook is de Britse serie House of Cards, die de gelijknamige Netflix-serie heeft geïnspireerd, van zijn hand. Nu gaat hij zich wagen aan het verhaal dat Victor Hugo in de negentiende eeuw uitbracht, en dat sinds 1980 als musical bestaat. Opvallend is echter dat Davies' versie geen musical zal zijn, dus we hoeven niet bang te zijn voor acteurs die eigenlijk niet kunnen zingen, maar dat wel doen.

“Les Misérables is een iconisch verhaal. Men is vooral bekend met de musical, maar deze toont slechts een deel van het verhaal", aldus Davies in een persbericht van de BBC. "Ik ben zeer verheugd dat ik de kans krijg het meesterwerk van Victor Hugo te eren met hetzelfde team als de makers van War and Peace in deze zes-uur durende versie voor de BBC.”

De serie zal worden ontwikkeld voor BBC One, maar door de BBC wereldwijd worden gedistribueerd. Volgens Charlotte Moore, topvrouw van BBC Content, kunnen kijkers eenzelfde kwaliteit verwachten als War en Peace, de Tolstoy-verfilming, ook geschreven door Davies, die eerder dit jaar bij de BBC te zien was. Het is niet duidelijk wanneer Les Misérables te zien zal zijn.