'Aanwezigheid Israëli dwingt Iraanse judoka Spelen te laten schieten'

heywoodu

De Iraanse judoka Alireza Khojasteh heeft zich teruggetrokken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Iraniër zou zondag uitkomen in de klasse tot 66 kilogram, maar heeft zich officieel vanwege familieomstandigheden af moeten melden.

Boze tongen beweren echter dat er helemaal geen familieomstandigheden zijn die Khojasteh thuis houden. Er zou maar één reden zijn voor zijn afwezigheid en dat is het feit dat Golan Pollack ook in de klasse tot 66 kilogram uitkomt, en laat Pollack nou net uit Israël komen.

Iraanse sporters is het door allerlei politieke onzin ten strengste verboden om in rechtstreekse duels uit te komen tegen collega's uit Israël. Zo bestaat de kans dat Khojasteh in de eerste ronde tegen Pollack aan had moeten treden, met als gevolg dat hij zich automatisch terug moest trekken. Dat zou het IOC natuurlijk gaan onderzoeken en dus besloot men om hem maar helemaal niet naar Rio te sturen, aldus Iraanse sportfans, die begrijpelijk bijzonder gefrustreerd zijn over de situatie. 

Vooralsnog lijkt er één ander onderdeel te zijn waar een dergelijk probleem roet in het eten kan gooien: taekwondoka Farzan Ashourzadeh is de grote favoriet voor goud in de klasse tot 58 kilogram, maar kan in de halve finale Ron Attias uit Israël tegenkomen. Als dat het geval is zal Ashourzadeh gedwongen worden zich terug te trekken.

In het gewichtheffen komen de Israëli Igor Olshanetskyi en de Iraniër Behdad Salimi samen uit in de klasse boven 105 kilogram, maar aangezien sporters daar niet rechtstreeks tegenover elkaar staan zal dat geen probleem opleveren - tenzij Olshanetskyi voor een gigantische stunt zorgt en samen met Salimi een medaille wint, wat waarschijnlijk zou betekenen dat Salimi het podium niet mag betreden. 

Iraanse sportfans zijn woedend over het slachtofferen van hun sporthelden, die zelf uiteraard het grootste slachtoffer zijn van de situatie.