Aan IS ontkomen Nederlandse aangehouden op Schiphol

dekatophetspek

De Nederlandse Laura Hansen, die beweert dat ze drie weken geleden zou zijn ontsnapt uit IS-gebied, is gisteravond op Schiphol aangekomen. De 20-jarige vrouw werd daarbij meteen in de boeien geslagen. Hansen wordt volgens het Openbaar Ministerie verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Haar twee kinderen, die samen met haar naar Nederland zijn gevlucht, zijn opgenomen in een pleeggezin.

Justitie gaat onderzoek doen naar de rol van de uit Den Haag afkomstige Laura Hansen in Syrië. Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek zal worden bepaald of de vrouw voor het gerecht zal moeten verschijnen. Of de arrestatie van de vrouw een formaliteit is of dat het OM meer informatie over de zaak heeft is bevestigd noch ontkent.

In een persverklaring heeft het OM inmiddels al laten weten dat het zeer onaannemelijk is voor buitenlandse vrouwen om in Syrië te verblijven 'zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS'.

Laura Hansen ontsnapte met de hulp van Koerdische strijders uit het IS-gebied in Syrië. Samen met haar kinderen zocht de Nederlandse hulp bij het Nederlandse consulaat in Irak, die haar hielpen met de terugtocht naar Nederland. Hansen zou uit het Kalifaat zijn gevlucht vanwege de bar slechte leefomstandigheden. Ook zegt ze dat haar man haar zou hebben gedwongen om naar Syrië te vertrekken.