F1: Uitslag Grand Prix van Duitsland

Frank (franklop)

Lewis Hamilton heeft zonder al te grote problemen de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Brit verschalkte bij de start zijn teamgenoot Nico Rosberg en reed vervolgens eenvoudig naar zijn zesde seizoenszege. Het podium werd gecompleteerd door Daniel Ricciardo en Max Verstappen, die zijn eerste derde plaats wist te pakken na een eerdere overwinning en twee tweede plaatsen. Ze profiteerden daarbij van een matige start van Nico Rosberg, die later ook nog eens een tijdstraf kreeg na een inhaalactie op Verstappen.

Rosberg had dus een ontzettend matige start en zakte direct naar de vierde plek. Hamilton profiteerde en pakte de koppositie en zag dat achter hem Verstappen op de tweede plek kwam, nadat die Ricciardo in de eerste bocht buitenom inhaalde. Daarachter kwam Palmer in aanraking met Massa en moest de Brit al vroeg naar binnen. Na een paar rondjes kwamen ook beide Manors met elkaar in aanraking, waarbij Haryanto een deel van zijn voorvleugel verloor.

De coureurs vooraan werden al vroeg geinstrueerd om goed op hun banden te letten, aangezien de slijtage vrij groot is op de baan. Daardoor bleven de voorste coureurs op hun positie rijden en kozen er niet voor om te gaan aanvallen. Na twaalf ronden kwamen zowel Verstappen en Rosberg binnen voor hun eerste stop waarbij Verstappen op plek acht terug kwam. Een ronde later kwam ook Ricciardo naar binnen, die als eerste en alternatieve strategie nam door met de softs te gaan rijden. Hij kwam wel weer achter Verstappen op de baan. Een paar ronden later volgde Hamilton, die ook op softs verder ging, en de leiding wist te behouden.

Ondanks het verschil in strategie leverde het Rosberg en Verstappen geen voordeel op om op de zachtere band te rijden. Hun tijden werden gematched door hun teamgenoten en daardoor bleven de verschillen gelijk. Verstappen gaf daarbij ok aan dat het niet de beste band was om mee te rijden. Voorin was het verder status quo, maar er (ver) achter waren de McLarens aan een opmars bezig. Zowel Button als Alonso wisten zich in de top 10 te werken en dit ten koste van Gutierrez, die lang doorreed op zijn zachte banden.

Nog voor halverwege de race kwam Rosberg en Verstappen weer de pits in, waarbij Verstappen net voor Rosberg op de baan kwam. Bij de hairpin zette Rosberg direct zijn Mercedes ernaast en ondanks dat hij doorschoot wist hij Verstappen te passeren. Dat was volgens de stewards niet geheel volgens de regels gegaan, waarna Rosberg een vijf seconden straf kreeg. Intussen maakten ook Ricciardo en Hamilton hun tweede stop, waarna bleek dat enkel Rosberg plaatsen had gewonnen, maar dat was dus niet helemaal reglementair gegaan.

Ricciardo reed in de derde stint naar Verstappen toe en kon de Nederlander eenvoudig passeren met de DRS. De Australiër was de snelste op de baan en reed ook in no-time naar Rosberg toe, die de Red Bulls niet buiten de vijf seconden wist te krijgen. Massa was ondertussen de eerste uitvaller geworden. Na de aanrijding met Palmer in de eerste ronde bleef hij problemen houden met zijn wagen en Williams besloot hem binnen te halen.

Met nog 21 ronden te gaan kwam Rosberg naar binnen voor zijn laatste stop. Hierbij nam hij ook zijn vijf seconden straf, wat wel langer leek te zijn bij zijn daadwerkelijke stop. Een ronde later kwam Verstappen ook naar binnen en kwam voor Rosberg weer de baan op. Ricciardo kwam een ronde later naar binnen en kwam voor Verstappen weer op de baan. Daarvoor had Hamilton geen enkel probleem met zijn stops en bleef de rest van het veld ruim voor. Achter de Mercedes- en Red Bullcoureurs reed Ferrari op respectabele afstand, terwijl de rest van het veld daar weer ver achter zat.

Het bleef lang status quo voorin, terwijl achterin wel de enige positiewisselingen plaatsvonden, maar dit was niet in het gevecht om de punten. Vijf ronden voor het einde was Nasr de tweede uitvaller, waarbij hij net niet zijn pitbox wist te bereiken. Hulkenberg pakte nog wel de zevende plek af van Bottas, die op zijn oudere banden geen ans had tegenover de Duitser. Ondertussen begon het lichtjes te druppelen in Hockenheim, maar dit was niet genoeg voor nog een spectaculaire slotfase te creëren. Wel raakte Alonso nog zijn tiende plaats kwijt aan Perez, die op nieuwere banden in de slotfase sneller was dan de McLaren-rijder, die ook nog eens Verstappen in de weg zag zitten. Zijn teamgenoot Button had meer succes. Die haalde de Williams van Bottas in voor de achtste plek, omdat hij veel problemen had op zijn oude banden.

Vooraan ging Hamilton onbedreigd naar zijn zesde zege van het seizoen. Hij won met een ruime marge voor Ricciardo en Verstappen, die zonder problemen Rosberg achter zich wist te houden. Vettel eindigde op ruime afstand als vijfde, voor Raikkonen, Hulkenberg, Button, Bottas en Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:30:44.200
2 Daniel Ricciardo Red Bull +6.996
3 Max Verstappen Red Bull +13.413
4 Nico Rosberg Mercedes +15.845
5 Sebastian Vettel Ferrari +32.570
6 Kimi Räikkönen Ferrari +37.023
7 Nico Hülkenberg Force India +1:10.049
8 Jenson Button McLaren +1 ronde
9 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
10 Sergio Perez Force India +1 ronde
11 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
12 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
16 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Manor +2 ronden
18 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
19 Joylon Palmer Renault +2 ronden
20 Rio Haryanto Manor +2 ronden
DNF Felipe Nasr Sauber +10 ronden
DNF Felipe Massa Williams +31 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 217
2 Nico Rosberg Mercedes 198
3 Daniel Ricciardo Red Bull 133
4 Kimi Räikkönen Ferrari 122
5 Sebastian Vettel Ferrari 120
6 Max Verstappen Red Bull 115
7 Valtteri Bottas Williams 58
8 Sergio Perez Force India 48
9 Felipe Massa Williams 38
10 Nico Hülkenberg Force India 33
11 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
12 Romain Grosjean Haas 28
13 Fernando Alonso McLaren 24
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 415
2 Red Bull 256
3 Ferrari 242
4 Williams 96
5 Force India 81
6 Toro Rosso 45
7 McLaren 42
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0