Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles

Redactie

Een groep Britse Lagerhuisleden doet een poging de Elgin Marbles, een verzameling marmeren beeldhouwwerken uit het Parthenon in Athene, terug te geven aan Griekenland. Ze hebben een voorstel daartoe in de maak en zullen dat binnenkort voorleggen aan het parlement, aldus Britse media dinsdag.

De sculpturen, ongeveer de helft van wat zich in het Parthenon bevond, werden ruim tweehonderd jaar geleden naar Engeland meegenomen door Lord Elgin. Vanwege geldproblemen verkocht hij de kunstwerken in 1816 aan de Britse regering, die ze sindsdien tentoonstelt in het British Museum. De Lagerhuisleden, van diverse partijen, grijpen het jubileum van twee eeuwen aan om hun voorstel in te dienen.

Griekenland probeert de Elgin Marbles al tientallen jaren tevergeefs terug te krijgen. De Grieken willen de wereldberoemde stukken tentoonstellen in het Akropolis Museum in Athene, waar zich nu de rest van de marmeren friezen en andere beeldbouwwerken bevinden. Velen zien de actie van Lord Elgin destijds als kunstroof.

Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles
Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles (Foto: ANP)