Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen

Redactie

Presentator Jörgen Raymann wil zijn bekende typetje Tante Es niet meer op televisie doen. Dat vertelt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant.

"Ik houd van Tante Es, ik werk aan een stripboek over haar en ik doe haar soms op de radio, dan hoef ik die jurk niet aan", vertelt hij. "Ik denk dat ze heel belangrijk is geweest voor de emancipatie in Nederland. De accenten en typetjes zijn leuk, alleen wil ik dat niet meer doen op tv." Die typetjes waren volgens Raymann de enige reden dat hij een programma op televisie mocht doen. "Als ik een reclamespotje opnam, vroegen ze: kun je dat Surinaamse accent wat vetter aanzetten? Dat accent is leuk en grappig, maar ik ken zoveel Surinamers die gewoon ABN praten."

Raymann voelde zich bij de NPO zestien jaar lang 'de multiculturele clown'. "Dat heeft brood op de plank gebracht, ik ben er beroemd mee geworden en daar klaag ik niet over. Maar ik wil meer."

De presentator is sinds begin dit jaar niet meer op televisie te zien. Zijn laatste tv-programma, Baas Raymann, werd gecanceld. De presentator, die werd geboren in Nederland maar opgroeide in Suriname, vindt dat de Nederlandse mediasector weinig divers denkt. "Ik mag in een talkshow komen om te praten over racisme of over de humor van Richard Pryor en Eddie Murphy", noemt hij als voorbeeld. "Waarom word ik niet gebeld over vaderschap of over Almere, waar ik woon? Als ze in Hilversum echt diversiteit willen, dan moet Fatima Ik hou van Holland kunnen presenteren."

Volgens Raymann kan de Nederlandse omroep niet goed omgaan met multiculturele diversiteit. "Hun eigen diversiteit kunnen ze al niet goed handelen. Je hoort bijna nooit een Limburgs of Gronings accent op televisie."

Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen
Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen (Foto: BuzzE)