Nieuwe Britse premier May: Brexit is Brexit

Mick (Philosocles)

Minister Theresa May wordt de nieuwe Britse premier, nadat staatssecretaris Andrea Leadsom zich terugtrok uit de leiderschapsverkiezingen voor de Conservatieve Partij. De huidige premier David Cameron heeft volgens de BBC gezegd dat de machtsoverdracht woensdag plaatsheeft. May benadrukt dat ze de Brexit waar de bevolking op 23 juni voor koos, door wil zetten.

Leadsom (53) was een opkomende ster in de Brexit-campagne. Na de winst voor 'Leave' gooide Cameron de handdoek in de ring, maar trok de gedoodverfde premierskandidaat Boris Johnson zich terug. Daarna trok Leadsom de kar voor het Leave-kamp in de strijd om het premierschap.

Vrijdag kwam ze echter onder vuur te liggen na opmerkingen in The Times dat ze een betere premier dan May zou zijn omdat ze moeder is. Eerder vorige week had May juist haar droevenis geuit dat zij en haar man geen kinderen hebben kunnen krijgen. De ontstane rel zou Leadsom vervolgens teveel zijn geworden.

Premier Cameron houdt woensdag zijn laatste vragenuur in het Lagerhuis. Daarna mag May (59) naar de koningin, die dan voor de dertiende keer een premier benoemt.

May sprak maandagavond kort de pers toe, en bedankte Cameron en Leadsom. "Brexit is Brexit", zei ze, en benadrukte dat ze daar een succes van wil maken. De minister steunde het Remain-kamp maar was wel altijd eurosceptisch. Ze maakte in haar toespraak gebruik van de chaos in de Labourpartij door de sociaal-conservatieve kant van haar eigen partij te benadrukken: "Een land dat voor iedereen werkt, niet alleen voor een paar bevoorrechtigden."

'Bloody difficult'
Onlangs sprak partijprominent Ken Clarke zijn mond voorbij op de radio en zei dat May een "bloody difficult woman" was, terwijl hij dacht dat de microfoon uitstond. Dit nam May ter harte en zei dat de eerstvolgende persoon die dit zou merken, Jean-Claude Juncker zou zijn, de voorzitter van de Europese Commissie.

Sommigen twijfelen of May de Brexit wel echt zal doorzetten. Leadsom zegt echter dat ze daar alle vertrouwen in heeft, en dat het land nu eerst weer verenigd moet worden.

Verkiezingen
Andere partijen zien een ongekozen premier als May onder de huidige omstandigheden niet zitten en vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. May stelt echter dat dit alleen maar voor meer onzekerheid en instabiliteit zorgt.

Labour, de grootste oppositiepartij, zit echter nog met partijleider Jeremy Corbyn in de maag. Die heeft veel steun onder partijleden, maar het gros van de parlementariërs wil van hem af. Hij is uitgedaagd door parlementslid Angela Eagle, maar het is onduidelijk of Corbyn zelf automatisch op de kieslijst komt. Zo ja dan wordt hij waarschijnlijk met overweldigende meerderheid herkozen, maar volgens velen is Labour dan kansloos bij vervroegde verkiezingen.

Artikel 50
De hamvraag is wanneer de kersverse premier Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt. Ze heeft eerder gezegd dit voor het eind van het jaar te willen doen, maar mogelijk wil ze de Franse en Duitse verkiezingen volgend jaar afwachten. Als het artikel eenmaal is getriggerd zou uittreding onomkeerbaar binnen twee jaar plaatshebben, tenzij de overige lidstaten uitstel verlenen.

Er is echter een aanwijzing dat May het artikel onmiddelijk in werking zal stellen. Het enige UKIP-lagerhuislid, Douglas Carswell, twitterde namelijk maandag dat zijn partij zich in de zomer van 2018 terugtrekt uit het Europese Parlement.