Dubbelslag voor Froome in Tour

Olga Kroeders

De achtste etappe in de Tour de France, van Pau naar Bagnères-de-Luchon, is gewonnen door Christopher Froome. De Brit reed in de afdaling van de laatste beklimming van de dag weg bij de groep met favorieten en kwam solo over de meet. Froome nam ook de gele trui over van Greg van Avermaet.  

Vanuit de start ontstond er de ene aanval na de andere, maar niemand slaagde er in ook weg te blijven. Tijdens de beklimming van de Tourmalet waren het Pinot en Majka die er wel in slaagde een gat te slaan. Tien kilometer onder de top hadden de twee koplopers 12 seconden voorsprong op Tony Martin. Martin wist zich zo'n drie kilometer later bij Pinot en Majka aan te sluiten. Het peloton, dat al flink was uitgedund volgde op een kleine twee minuten en de groep met gele-truidrager Van Avermaet zat daar weer bijna twee minuten achter. Pinot was als eerste boven voor Majka en Martin zat daarachter. Het peloton volgde op ruim twee minuten.

In de afdaling sloot Martin zich weer aan bij Pinot en Majka. De voorsprong op het peloton was ruim twee en halve minuut, Van Avermaet zat op zes minuten. De volgende beklimming was de Hourquette d'Ancizan van de tweede categorie. De voorsprong van de drie op het peloton liep echter wel terug. Pinot kwam als eerste boven, het peloton volgde op minder dan anderhalve minuut.

Aan de voet van de volgende beklimming, de Val Louron van de eerste categorie, was de voorsprong nog maar 37 seconden. Majka sprong weg  omdat het peloton ze bijna al weer had bijgehaald, maar ook hij werd teruggepakt. Het waren de ploegen van Movistar en Team Sky die het tempo vervolgens bepaalden. Poels kwam als eerste boven voor Froome en Majka. In de afdaling kwam Kelderman ten val. Na een fietswissel wist hij zich weer bij het peloton te voegen.

De laatste beklimming van de dag was de Col de Peyresourde. Ten Dam moest gelijk lossen en ook Poels kon het tempo niet meer bijbenen. Door een aantal versnellingen moesten er steeds meer rijders lossen. Mollema kon bij de besten blijven, Contador en Kelderman moesten lossen. Froome probeerde in de afdaling weg te springen en kreeg een klein gaatje. Die voorsprong gaf de renner van Team Sky niet meer uit handen.