Cummings wint eerste Pyreneeënetappe

Olga Kroeders

De zevende etappe in de Tour de France, van L’Isle-Jourdain naar Lac de Payolle, is gewonnen door Stephen Cummings. De Brit kwam solo over de meet. Greg van Avermaet behield de gele trui.

Verschillende renners probeerden op avontuur te gaan, maar het peloton liet niemand gaan. Het peloton bleef dan ook lang onrustig. Een groep van 29 man, met daarin gele truidrager Van Avermaet, Langeveld, Cancellara en Nibali wisten wel een gat te slaan en ondanks dat de gele trui in de kopgroep zat, kregen ze wel de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was een kleine zes minuten.

Nibali was als eerste boven op de Côte de Capvern van de vierde categorie. In het vervolg bleef het onrustig in de grote kopgroep. Antoine Duchesne,Matti Breschel en Dani Navarro sprongen weg en wisten een gaatje te slaan. Cummings sloot zich even later ook aan. Achter de vier was er een groep met daarin Van Avermaet, Nibali en Langeveld. Cummings sprong vervolgens weg toen hij zag dat de groep Van Avermaet bijna weer ging aansluiten.

De tweede en tevens laatste beklimming van de dag was de Col d'Aspin van de eerste categorie. Cummings had 25 seconden voorsprong op de groep Van Avermaet/Nibali waar Langeveld al was weggevallen. Tijdens de beklimming moest de Belg echter lossen. Ondertussen bouwde Cummings zijn voorsprong verder op en kwam hij alleen boven met een voorsprong van ruim een minuut op zijn achtervolgers. Daarachter was het Nibali die moest lossen bij Navarro en Impey. Van Avermaet kwam zo'n drie minuten na Cummings over de top.

Cummings maakte in de afdaling geen fouten en kwam als winnaar over de streep. Daarachter waren het Impey en Navarro die als de nummers twee en drie eindigden.