Eerste profboksers ooit plaatsen zich voor Olympische Spelen

heywoodu

Voor het eerst hebben professionele boksers zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Sinds dit jaar mogen profs meedoen in de kwalificaties en daar werd door een aantal boksers gebruik van gemaakt tijdens het laatste olympisch kwalificatietoernooi in het Venezolaanse Vargas.

Als eerste noemen we Hassan N'Dam N'Jikam, een 32-jarige Kameroenees. Hij begon uiteraard als amateur en won daar zilver op de Afrikaanse Spelen van 2003. Vervolgens werd N'Jikam prof, met het bezit van een wereldtitel bij boksbond WBO als resultaat - die hij na een half jaar in 2012 weer verloor. In mei van dit jaar won hij van de Pool Robert Swierzbinski, zijn 33e profzege in 35 gevechten. In Vargas won N'Jikam donderdag van Denys Solonenko uit Oekraïne en daarmee was zijn olympisch ticket binnen.

De tweede prof die het gehaald heeft is Amnat Ruenrong uit Thailand. Hij won in 2007 brons op het WK voor amateurs en herhaalde dat op de Aziatische Spelen van 2010. Sinds ruim vier jaar is hij professional en van januari 2014 tot mei van dit jaar was Ruenrong zelfs wereldkampioen in zijn gewichtsklasse. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld nog van de kleine Chinese grootheid Zhou Shiming, olympisch kampioen in 2008 en 2012. De Italiaan Carmine Tommasone moest er op het OKT aan geloven en dus mag ook Ruenrong zich opmaken voor de Olympische Spelen.