Eerste Duitse EK-goud een feit voor Schwanitz, limiet voor Bockarie

Mexicanobakker

Op het EK atletiek is de tweede set medailles verdeeld. De Duitse Christina Schwanitz was niet in vorm, maar kon hem net op tijd terugvinden met een stoot over 20 meter. Zij won het goud. Zilver ging naar de Hongaarse Martón en de Turken konden al voor de tweede keer feestvieren met een bronzen plak van Emel Dereli.

Melissa Boekelman werd achtste in de finale kogelstoten. De limiet voor Rio kon ze helaas niet behalen. Al in de eerste stoot leek het goud verdeeld. Schwanitz gooide meteen naar 20 meter in de eerste ronde, en dat was een afstand waar de andere vrouwen niet overheen konden komen. 

Een Nederlander die de limiet wel behaalde was Solomon Bockarie. Hij werd vierde in zijn halve finale op de 100 meter, maar door 10.13 wist hij zich in ieder geval zeker te stellen van de limiet voor de Olympische Spelen. Churandy Martina liep in zijn halve finale slechts naarr 10.16, maar hij werd wel tweede en was zo al zeker. Bockarie kon echter mee naar de finale omdat er in de andere 2 series niemand meer sneller was van hem die zich niet kwalficieerde via de eerste 2 plaatsen. Hensley Paulina werd wel uitgeschakeld

Verder was het een wisselvallige dag voor velen. Op de tienkamp is het met nog 1 onderdeel te gaan razend spannend. Adam Helcelet leek na 1 dag kansloos voor een medaille, maar knokte zich terug en profiteerde van een mindere dag van Mihail Dudas. Thomas van der Plaetsen heeft ook nog uitzicht op de hoogste klassering, maar is geen geweldenaar op de 1500 meter. Op de andere loopnummers, de 400 meter voor mannen en de 400 meter voor vrouwen was er Nederlands succes. Leemarvin Bonevacia en Nicky van Leuveren plaatsten zich respectievelijk voor de finale op dit onderdeel. Lisanne de Witte kwam uiteindelijk 3 honderdsten tekort.

Ook op de 100 meter horden voor vrouwen en het discuswerpen voor mannen konden Nederlanders zich voor de finale kwalificeren. Eefje Boons en Nadine Visser waren minder succesvol. Zij konden op de horden niet in de buurt van hun toptijden komen en moesten zo de finale aan zich voorbij laten gaan, die bijvoorbeeld wel werd behaald door de Belgische Anne Zagré, die in de kwalificatie nog achter Boons eindigde. Erik Cadee kon de automatische kwalificatieafstand niet gooien en moet met de achtste plaats in groep A er vanuit gaan dat hij de finale ook mis zal lopen.