'Twee Russische atletes voldoen aan criteria Spelen'

heywoodu

Volgens Russische media zouden slechts twee Russische atleten voldoen aan de criteria om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat meldt TASS op basis van uitspraken van Alexandra Brilliantova, hoofd van de juridische afdeling van het Russisch Olympisch Comité en lid van het Internationaal Sporttribunaal.

"Op basis van de op 17 juni door wereldatletiekbond IAAF gestelde criteria lijkt het erop dat slechts twee van onze sporters daaraan voldoen", aldus Brilliantova. De criteria stellen onder meer dat Russische sporters alleen mee mogen doen aan de Spelen als ze kunnen bewijzen dat ze onder een 'betrouwbaar' antidopingsysteem getest zijn. Het systeem in Rusland is compleet verrot, waardoor de Russische atletiekbond en de antidopingautoriteit daar geschorst zijn.

Volgens bronnen zou het gaan om verspringster Darya Klishina en polsstokhoogspringster Alena Lutkovskaya, die beiden vooral buiten Rusland hun tijd doorbrengen. De 20-jarige Lutkovskaya is de regerend wereldkampioene bij de junioren, Klishina maakt al enkele jaren deel uit van de wereld(sub)top.

Overigens zou natuurlijk niemand met een beetje gezond verstand het erg vinden als Lutkovskaya in augustus op de buis verschijnt, getuige onderstaande foto.