EK Vandaag - Zondag 3 Juli

Mexicanobakker

De laatste kwartfinale wordt vandaag gespeeld. Frankrijk en IJsland spelen voor dat laatste plaatsje in de halve finales tegen Duitsland. Voor Frankrijk staat er veel op het spel. Want eruit gaan tegen IJsland kan natuurlijk niet.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Frankrijk IJsland Saint-Denis

Frankrijk - IJsland

Het gastland gaat spelen tegen het tweede gastland, want meer dan 10% van de bevolking van het eiland is al in Frankrijk geweest. De vraag is wie er door mag, maar Frankrijk lijkt natuurlijk de meest logische naam. Het kleine IJsland heeft nog geen echt sterke tegenstander gehad en dat ze hier staan is al een enorme verrassing. Toch wist Frankrijk niet te imponeren en moet het vooral hopen op een bevlieging van een Antoine Griezmann of Dmitri Payet.

IJsland heeft tegenstanders verslagen waartegen ze minder hebben gepresteerd dan tegen Frankrijk. Drie gelijke spelen in Reykjavik is heel wat, alhoewel de IJslanders hun eerste 2 wedstrijden 13 goals om de oren kregen in de tijd van Just Fontaine (die overigens geen doelpunt maakte in een van beide wedstrijden). Een keer eerder speelden de beide teams (vriendschappelijk) in het Stade de France, en IJsland liet toen langzaam hun opmars zien. Sigthorsson en Birki Bjarnason scooren vroeg de 0-2, maar Adil Rami, zoon van de man van de plantsoenendienst van Frejus, scoorde in de 87e minuut de winnende. Hij is overigens geschorst voor deze wedstrijd.

Wedstrijd van toen

Nog nooit eerder werd er op 3 juli tijdens een EK gespeeld, maar op 3 juli 1998 werd er wel door Frankrijk gespeeld in Saint-Denis. Net als 2 jaar minus 1 dag later werd Italië opzij gezet in een stugge en moeilijke wedstrijd. In plaats van een golden goal moesten er deze keer penalties genomen in een vrij dramatische wedstrijd. Frankrijk nam ze beter en ging zo op weg naar de wereldtitel in eigen land. Het is echter voor de Fransen te hopen dat het vandaag minder lastig zal zijn.