EK Vandaag - Donderdag 30 juni

Mexicanobakker

Het nieuwe voetbalseizoen is officieel al begonnen, maar voor 8 landen is de afsluiting van het vorige nog volop bezig. Nog 7 wedstrijden in het Europees Kampioenschap zijn te spelen en de vraag is: Wie gaat er winnen? Vandaag de eerste kwartfinale op het programma: Polen - Portugal.

Speelschema 

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Polen Portugal Marseille


Polen - Portugal

Polen en Portugal zijn niet al te aanvallend bezig geweest in het toernooi en vooral de laatste hadden nog de nodige moeite om hier te komen. Het defensieve spel van de Polen heeft wel vrij veel succes gehad: Een omhaal van Xherdan Shaqiri was het enige wapenfeit dat de Polen in eerdere wedstrijden wist te nekken. Daardoor waren penalties nodig tegen Zwitserland, maar die namen ze uitmuntend, iets wat Granit Xhaka vergat. De Portugezen hadden nog meer moeite, ze wonnen geen wedstrijd in een groep met IJsland, Oostenrijk en Hongarije en ook tegen Kroatië was er een bloedeloze 0-0 na 90 minuten. In de verlenging wisten de Portugezen dan toch nog een keertje te scoren en dus staan ze hier, maar het zal echt beter moeten willen ze van dit stugge Poolse elftal winnen.

Polen - Portugal is geen echte klassieker, maar tot 10 wedstrijden tegen elkaar kwamen ze wel. De Portugezen hebben het vaak lastig tegen de Polen. Op weg naar het WK van 1978 verloren de Portugezen thuis met 0-2, zes jaar later wisten de Portugezen echter twee keer te winnen. Wat recenter, op weg naar het EK 2008, won Polen thuis met 2-1 en werd het in Lissabon 2-2. Toch kwamen de Portugezen uiteindelijk wel verder. Ook werd er 2 keer op een WK-eindronde gespeeld. In 1986 won Polen met 1-0, maar in 2002 won Portugal met 0-4. Toch konden beide ploegen toen na de groepsfase naar huis.

Wedstrijd van toen

Portugal speelde al eens eerder op 30 juni een wedstrijd op het EK. Nederland was in 2004 de tegenstander en had eigenlijk helemaal niet geimponeerd op dat toernooi. Portugal ook niet echt, maar toch mocht een van de twee naar de finale. En met recht waren dit de Portugezen. In de eerste helft waren zij duidelijk beter en was het Ronaldo die ze verdiend op voorsprong zette. Edwin van der Sar was misschien wel de belangrijkste man bij Nederland die twee keer de 2-0 voorkwam. In de tweede helft was het dan toch gebeurd. Maniche, een naam die we in Nederland niet voor het laatst hoorden, scoorde een fantastische goal. Pas na de gelukkige 2-1 door een eigen doelpunt ging Nederland voetballen. Te laat, want ondanks een aantal goede mogelijkheden zat scoren er niet meer in. Nederland was tot de halve finales gekomen, maar zonder enige indruk achter te laten op het gehele toernooi. Wat een vreemd jaar.