EK: Uitslag Kroatië - Portugal

Stefan (sportfreak)

Kroatië en Portugal maakten allesbehalve reclame voor het voetbal, maar bezorgden de liefhebber wel op een bloedstollend slot. Met Portugal als winnaar (1-0).

Kroatië en Portugal maakten er in de eerste helft geen voetbalfeest van in Stade Bollaert-Delelis in Lens. Kansen waren schaars, verdediger Pepe rook met een kopbal nog het hevigst aan de openingstreffer. Kroatië en Portugal waren allebei hun groepsfase zonder nederlaag doorgekomen, al ging het met Portugal (drie gelijk spelen) niet zonder slag of stoot.

Na rust kwam de wedstrijd ook geen moment los. Beide landen probeerden wel gevaarlijk te worden, maar het lukte amper. Een mislukte vrije trap van Ivan Rakitic, een vuurpijl ineens en richting niets van Ivan Perisic en aan de overkant Nani die op de goal af kon maar een tik in de rug kreeg van Ivan - populaire voornaam in Kroatië - Strinic.

Santos bracht bij Portugal Renato Sanches, de achttienjarige middenvelder die vanaf deze zomer bij Bayern München speelt. Hij voegde wat zout en peper toe aan de ploeg en kreeg een schietkans (ruim naast), maar kon zijn collega’s niet over het dode punt heen helpen. Datzelfde kon Nikola Kalinic niet voor Kroatië. De spits van Fiorentina, vorig seizoen goed voor twaalf Serie A-goals, kwam in de slotfase van de reguliere speeltijd in het veld voor Mario Mandzukic, die matig had gespeeld.

In de verlenging leken beide landen het wel te geloven. Domagoj Vida kwam met een kopbal die over ging nog het dichtst bij een goal. Wilden ze niet of konden ze niet? In de slotminuten van de verlenging draaide het wedstrijdbeeld 180 graden. Wat in bijna twee uur niet was gelukt, lukte Kroatië opeens drie keer in enkele minuten. Perisic kreeg de bal eerst nét niet bij Kalinic en daarna tikt hij ‘m op de paal. Vida had even daarvoor net over gekopt. Uit de tegenaanval na de bal op de paal sloeg Portugal toe: Renato Sanches stak dribbelend over, Ronaldo schoot op Danijel Subasic en invaller Ricardo Quaresma kopte uit de rebound raak. Nog pijnlijker werd de late tegengoal voor de Kroaten toen Vida in extremis de bal voorlangs schoot. Portugal had het geduld en sloeg net op tijd toe waardoor ze bij de laatste acht staan op het EK.

Kroatië

0 - 1

Portugal

     117' Quaresma
 
 Gele kaart: , W.Carvalho, (Portugal)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 33.523
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Subasic
Srna
Corluka (Kramaric/120)
Vida
Strinic
Brozovic
Modric
Rakitic (Pjaca/110)
Badelj
Perisic
Mandzukic (N.Kalinic/88)
  Patrício
Cédric
Pepe
Fonte
Guerreiro
João Mário (Quaresma/87)
W.Carvalho
A.Silva (D.Pereira/108)
Gomes (Sanches/50)
Nani
Ronaldo