Grootste beachvolleybalploeg ooit op Olympische Spelen

heywoodu

Nederland zal tijdens het beachvolleybaltoernooi op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vertegenwoordigd worden door de grootste ploeg ooit. Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel grepen zaterdag tijdens de Continental Cup in Stavanger de laatste kans op nóg een startbewijs.

Op de Continental Cup spelen landenteams, bestaande uit twee duo's, tegen elkaar. Voor Nederland kwamen naast Van der Vlist/Van Gestel ook Rimke Braakman en Jolien Sinnema in actie. Aangezien zij vanwege de wereldranglijst al geen kans meer hadden om naar de Spelen te mogen, speelden zij dus om hun collega's nog wél die kans te bieden. 

Beide duo's wonnen vrijdag al van de Tsjechische tegenstanders, waardoor de finale tegen Oekraïne werd bereikt. Daarin wonnen Van der Vlist en Van Gestel hun eerste duel, maar Sinnema en Braakman verloren en dus stond het 1-1. Een beslissend duel was nodig en daarin kwam het toch nog goed: Van Gestel/Van der Vlist won na een bijzonder spannende driesetter met 16-21, 21-15, 15-9 van het Oekraïnse duo Evgenia Shchypkova en Valentyna Davidova.

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel waren via de wereldranglijst al geplaatst. Bij de mannen gold dat voor Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor/Christian Varenhorst. Sinds de invoering van beachvolleybal op het olympisch programma, in 1996, deden nooit meer dan drie Nederlandse duo's mee.