Koster verrassend Nederlands kampioene op de weg

Redactie

Anouska Koster is de nieuwe verrassende Nederlands kampioene wielrennen op de weg. De 22-jarige wielrenster van Rabo-Liv was in een sprint-à-deux duidelijk te snel voor Janneke Ensing. Vanuit het peloton eindigde Marianne Vos op de derde plaats. Koster is op de erelijst de opvolgster van tweevoudig kampioene Lucinda Brand.

De dames reden in Goeree-Overflakkee negen rondes van 14,6 kilometer. Roxane Knetemann, Vera Koedooder en Rianne Markus kwamen los van het peloton. Nina Kessler voegde zich even later bij het drietal. Het viertal kreeg maximaal een kleine drie minuten voorsprong, maar werd wel weer ingelopen. 

Anna van der Breggen, die de nationale tijdritstrijd nog had laten schieten, ging in de laatste ronde in de aanval. De ploeggenote van Koster viel stil en werd op zes kilometer voor de meet weer gegrepen. Annemiek van Vleuten probeerde direct daarna direct weg te komen. De kersverse kampioen op de tijdrit kreeg echter niet de ruimte van de concurrentie.

Koster en Ensing sloegen uiteindelijk wel een gat en bleven tot de finish uit handen van de achtervolging. De 22-jarige koster bleek in de sprint op de Brouwersdam een maatje te groot voor de Drentse marathonschaatsster. Zaterdag is het de beurt aan de heren. In verband met het EK voetbal is de start al om 8.30 uur gepland.