EK Vandaag - Maandag 27 juni

Frank (franklop)

De laatste achtste finales staan vandaag alweer op het programma van het EK. Eerst een prachtig affiche; de wedstrijd tussen Italië en Spanje. De achtste finales worden afgesloten met het duel tussen Engeland en IJsland.

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
18.00 Italië Spanje Saint-Denis
21.00 Engeland IJsland Nice

Italië - Spanje

Vooraf was dit het mooiste duel in de achtste finales. De twee finalisten van vorig toernooi komen elkaar nu al drie rondes eerder tegen en gaan uitmaken wie er in de lastigste helft van het speelschema tegen Duitsland mag uitkomen in de kwartfinale. De recente geschiedenis geeft Italië weinig hoop, want van de laatste vijf duels in de afgelopen vier jaar werd er drie keer verloren; waaronder de finale van vier jaar geleden. Toen werd het liefst 4-0 voor de Spanjaarden, die daarmee hun titel prolongeerden. 

Spanje begon het EK goed met twee zeges op Turkije en Tsjechië en ze leken tegen Kroatië op weg naar de eerste plek in de poule. Een late tegentreffer en nederlaag bracht hen echter op de tweede plaats en in het zware deel van het speelschema. Italië wist na een overwinning op België en Zweden zich al zeker van de eerste plek in poule E en kon zich veroorloven om in het laatste duel tegen Ierland (1-0 nederlaag) met een B-elftal te spelen. Of ze dit vandaag zou gaan opbreken, zoals bij Nederland in 2008, moet de wedstrijd uitwijzen. 

Engeland - IJsland

Het laatste duel in de achtste finale is het treffen tussen Engeland en het verrassende IJsland. Engeland wist in zijn poule enkel maar van Wales te winnen en hun gelijke spel in het laatste duel tegen Slowakije zorgde ervoor dat ze op de tweede plaats eindigden. Daardoor volgt dus een treffen met IJsland, dat in zijn poule met Portugal en Hongarije ook tweede werd. 

Het wordt pas de derde ontmoeting tussen de twee eilandbewoners. In 1982 eindigde een vriendschappelijk duel in een 1-1 gelijkspel. De ontmoeting in de zomer van 2004 was een doelpuntijke. De wedstrijd tijdens het 'Summer Tournament', gespeeld ter voorbereiding op het EK, werd een 6-1 overwinning voor de Engelsen. De huidige Engelse aanvoerder Wayne Rooney scoorde daarin twee keer en is samen met toenmalig IJslands aanvoerder Eidur Gudjohnsen de enige speler die twaalf jaar geleden ook bij was.

Wedstrijd van toen

We gaan terug naar het jaar 1984, toen het EK ook in Frankrijk werd gehouden en de Fransen de finale wisten te halen in eigen land. Op deze dag stonden ze toen in de finale tegenover Spanje, een affiche die we dit jaar niet zullen krijgen als finale. 

In de eerste helft had Frankrijk het erg moeilijk met het taaie Spanje. In de tweede helft ging het ze beter af. In de 57e minuut kwamen de Fransen gelukkig op voorsprong, Michel Platini nam een matige vrije trap, waarbij doelman Luis Arconada de schot uit zijn handen liet glippen. Spanje kon geen vuist meer maken, ondanks een rode kaart voor Fransman Yvon Le Roux. In de laatste minuut maakt Bruno Bellone het beslissende doelpunt en gaf de Fransen daarmee hun eerste grote titel. 


Een korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)