Hockeysters winnen ook tweede wedstrijd Champions Trophy

Redactie

Onder een waterig Engels zonnetje en voor volle tribunes speelden de hockeysters vandaag hun tweede poulewedstrijd in de Champions Trophy, tegen thuisland Groot-Brittannië. Ook deze tweede wedstrijd werd gewonnen, met 2-0. Al ging het moeizamer dan gisteren tegen Nieuw Zeeland.

Het eerste kansje in de wedstrijd was voor Lidewij Welten, maar voor zij kon afvuren floot de scheidsrechter al voor stickje liften. Na vijf minuten spelen mocht Oranje voor het eerst aanleggen voor de gisteren tegen Nieuw Zeeland dodelijk gebleken strafcorner. Paumen pushte gericht, maar Maddie Hinch verrichtte een schitterende redding door de bal voor de kruising weg te tikken. Ook Maria Verschoor stuitte niet veel later op Hinch. De openingsfase was voor Oranje, maar Groot-Brittannië was niet ongevaarlijk. In de tiende minuut redde de lat Nederland, na een knappe actie en inzet van Lily Owsley.

eerste minuut in het tweede kwart mocht Oranje, na een scrimmage in de cirkel, opnieuw een strafcorner nemen. Eva de Goede pushte de variant op de stick van Lidewij Welten, die mooi binnentipte: 1-0. Nog geen halve minuut daarna gaf Oranje wel een strafcorner aan de andere kant weg, maar Sombroek redde op de slag van Giselle Ansley. Even later kreeg Eva de Goede groen, voor wat niet veel anders leek dan haar stick platleggen. Het overtal werd echter niet ten volle benut door de Britten. Oranje was ook in dit tweede kwart de betere ploeg, maar zakte wel iets terug in energie en kwam minder tot echte kansen. "Doorhockeyen", instrueerde Annan.

Balverlies van Xan de Waard leidde de strafcorner voor Groot-Brittannië in aan het begin van de tweede helft, maar Sombroek zat er goed bij. De duels werden in het derde kwart vooral op het middenveld uitgevochten: zowel Oranje als Groot-Brittannië had moeite de aanvallende cirkel binnen te komen. De Engelse dames kregen wel hoe langer hoe meer ruimte van Oranje. Aan het eind van het derde kwart kreeg Oranje nog wel een strafcorner, maar de sleeppush van Eva de Goede werd gepakt door Hinch.

In het vierde kwart was het eerste kansje voor Jonker, na een listig balletje uit de draai van Carlien Dirkse van den Heuvel. De backhand van Jonker belandde echter naast de Engelse goal. Even daarna mocht Paumen weer aanleggen voor een strafcorner, maar haar inzet vloog over. Even later kwamen zowel Michelle van der Pols als Kitty van Male in kansrijke positie, maar de inglijdende Van der Pols kon haar stick net niet lekker tegen de bal krijgen, en de backhand van Van Male werd nog net aangeraakt door de Britse verdediging. Even later werd door de Engelse verdediging shoot gemaakt in de eigen cirkel. Oranje vroeg met succes de hulp van de video-scheidsrechter, en kon een strafcorner nemen. Die werd hard en laag binnengesleept door Maartje Paumen: 2-0. De resterende zeven minuten probeerde Groot-Brittannië nog tot een slotoffensief te komen, maar de Britse dames kwamen niet meer door de verdediging van Oranje heen.