'PlayStation Neo komt nog dit jaar uit'

Pheno

Verscheidene bronnen hebben aan Eurogamer laten weten dat de PlayStation Neo, Sony's console-upgrade, nog dit jaar moet verschijnen.

Specificaties zijn nog niet bekend, laat staan of we nu weten dat het apparaat ook games in 4K kan tonen. In oktober komt PlayStation VR uit en dat kan waarschijnlijk mogelijk extra rekenkracht goed gebruiken.

Sony heeft al toegegeven met een verbeterde PlayStation 4 bezig te zijn, maar gaf ook aan dat deze niet op E3 te zien zou zijn. Sony wil namelijk meteen de verbeteringen zichtbaar laten zien in nieuwe games. Dat is waarheid gebleken, het apparaat was tijdens het evenement afgelopen week niet te zien. Ook tijdens de persconferentie werd het woord 'Neo' niet in de mond genomen.

Andrew House, de baas van de PlayStation-divisie, was al verbaasd dat Microsoft nu op de E3 plannen voor anderhalf jaar later bekend heeft gemaakt. Microsoft kwam deze E3 namelijk met de Scorpio, de nieuwe Xbox One die aan het rekenen kan gaan met 6TFlops, een flinke verbetering ten opzichte van de huidige Xbox One. Volgens hem is de technologische markt tegenwoordig meer voor de Apple-stijl van bekendmaken: direct na de aankondiging zijn desbetreffende spullen ook beschikbaar. Dus als Sony het bekend gaat maken is de kans aanwezig dat het vrij snel ook in de winkels te koop zal zijn.

Enkele evenementen waarbij Sony de Neo uit de doeken kan doen zijn Gamescom in de week van 17 augustus, de Tokyo Games Show dat 15 september begint, tijdens de Paris Games Week vanaf 27 oktober en PSX, dat begin december weer de PlayStation Xperience moet tonen. Maar natuurlijk kan Sony ook een apart Neo-evenement organiseren.

PlayStation 4K bevestigd door PlayStation-topman Andrew House