'Gewichthefbond wil Rusland ook weren van Spelen'

heywoodu

In navolging van de internationale atletiekbond zou ook wereldgewichthefbond IWF er serieus over nadenken om Rusland te weren van de Olympische Spelen die in augustus in Rio de Janeiro gehouden worden. Uiteraard heeft ook dat te maken met het grote Russische dopingschandaal, wat ook het gewichtheffen getroffen heeft.

De vicepresident van het Internationaal Olympisch Comité, John Coates, liet optekenen dat ook de gewichtheffers volgens hem niet zeker zijn van deelname in Rio. "Ik verwacht dat de IWF ook ernstig aan het nadenken is over soortgelijke sancties tegen Rusland. Er zijn in de laatste jaren immers ook in het gewichtheffen veel Russen gepakt op doping", doelende op bijvoorbeeld wereldkampioen Alexey Lovchev.

Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat Rusland in het gewichtheffen zeker niet de wereldkampioen doping is. Die 'eer' valt eerder ten deel aan Bulgarije, Azerbeidzjan en Kazakhstan. Laatstgenoemde kende in de afgelopen jaren flink veel dopinggevallen, waaronder Zhassulan Kydyrbaev: hij was tot twee dagen voor het WK van 2014 in eigen land geschorst en won daar pardoes de wereldtitel. Ook vier olympisch kampioenen van Londen bleken eerder deze week bij hertesten alsnog positief, waaronder de onaantastbare Ilya Ilyin, de Usain Bolt van het gewichtheffen. 

Azerbeidzjan is eveneens een geval apart. Al in 2013 raakten ze een wagonlading aan medailles van Europese kampioenschappen en juniorenkampioenschappen kwijt doordat ongeveer iedereen aan de verboden middelen zat. De meesten kwamen twee jaar later na hun schorsing weer terug, maar een handvol van hen werd binnen enkele maanden opnieuw gepakt. Het lijkt dus een stuk logischer dat Azerbeidzjan geschorst wordt voor het olympisch gewichtheffen in Rio, zoals voor Bulgarije al het geval is.