EK Vandaag - Zondag 19 juni

Mexicanobakker

Na een goede week vol voetbal is het vandaag een relatieve rustdag. Er zal in ieder geval 1 team naar huis worden gestuurd in de laatste wedstrijdronde van de groepsfase. Het nadeel van deze ronde is dat, om het eerlijk te houden, wedstrijden uit gelijke groepen gelijktijdig gespeeld moeten worden. Zo zijn er dus 2 wedstrijden vandaag, maar zijn ze wel tegelijkertijd

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
21.00 A Zwitserland Frankrijk Lyon
21.00 A Roemenie Albanie Villeneuve d'Ascq (Lille)

Zwitserland - Frankrijk

Met 4 punten mag je je op dit EK wel zeker noemen van de volgende ronde, omdat er niet al te veel groepen zullen zijn waar de nummer 3 4 of meer punten zal hebben. In die zin is naast Frankrijk, ook Zwitserland vrijwel zeker van de volgende ronde. Het zal op deze avond dus vooral gaan om wie er eerste wordt in Groep A. De nummer 1 in deze groep heeft het 'gemakkelijke' schema tot de halve finale, waarin andere groepswinnaars ontlopen worden. Beide ploegen maken voorlopig een fletse indruk. Frankrijk kwam 2x in de laatste minuut langs zijn tegenstanders, waar vooral Dimitri Payet uitblonk in de eerste 2 wedstrijden. Zwitserland had ook alle moeite om zijn vier punten bijeen te schrapen.

Het voetbalgevecht tussen de Fransen en de Zwitsers is geen onbekende, het zijn immers buren. In 37 keer wonnen de Zwitsers, toch beduidend het kleinere voetballand, 12 keer en de Fransen 16 keer. De eerste 32 keer waren allemaal vriendschappelijk, de laatste 5 keer ging het er echter steeds om. De Zwitsers verloren van Frankrijk op het EK 2004, beide landen speelden 2x gelijk in de aanloop naar het WK 2006 en besloten dat in de wedstrijd in de groepsfase in Duitsland nog maar eens te doen. Het beste bewaarden ze voorlopig voor het meest recente, een wedstrijd met veel goals zoals we ze nu ook zouden willen zien. Precies 730 dagen geleden kwam Frankrijk goed voor de dag met goals van Giroud, Matuidi, Benzema, Valbuena en Sissoko, waarvan er overigens maar 3 spelers op het EK spelen. De Zwitsers scoorden in de laatste 10 minuten nog 2 keer tegen via Dzemaili en Xhaka.

Roemenië - Albanië

De andere wedstrijd in groep A gaat er ook om. De verliezer zal het toernooi verlaten, zoveel staat vast. De winnaar mag vrijwel zeker blijven, hoewel dat voor Albanië nog niet helemaal zeker is. Bij een gelijkspel zou het voor beide landen wel eens over kunnen zijn. We kunnen dus een wedstrijd met aanvallend voetbal verwachten, iets wat dit EK nodig heeft. De vraag is of Albanië ook kan scoren, ze hebben het doel nog niet weten te vinden, en of de Roemenen weer een penalty nodig hebben om te scoren. Alleen als het antwoord op de eerste vraag ja is, en op de tweede vraag nee, kan het misschien wel wat worden.

Ooit werd er gespeeld om de zogenoemde Balkan Cup. De landen uit de Balkan, die bepaald niet altijd goede vriendjes waren, streden hier om de eer van het beste Balkanland in het voetbal. Zo ook Albanië en Roemenië, die hier hun eerste drie ontmoetingen hadden. Twee van die drie ontmoetingen werden gewonnen door Albanië, de winnaar van 1946. Daarna wisten de Albanezen nooit meer te winnen. Zo waren er de 6-1 nederlaag in Boekarest in de kwalificatiereeks van 2008 en verloren de Albanezen met 5-1 in de kwalificatie voor het EK 1988. Op weg naar het vorige EK speelden Albanië en Roemenië ook tegen elkaar en eindigde het 2 keer in 1-1, de eerste gelijke spelen voor Albanië sinds 1949. De meest recente ontmoeting wonnen de Roemenen wel: Razvan Rat scoorde in een vriendschappelijk duel in mei 2014, toen beide ploegen het WK misten.

Wedstrijd van toen

Waar denk je aan als je het begrip 'foute wissel' hoort? Sven Kramer die in 2010 zijn gouden medaille verspeelde? Nee, de enige echte foute wissel stamt van 19 juni 2004. Nederland was niet echt geweldig bezig onder Dick Advocaat. Tegen Duitsland werd met moeite gelijkgespeeld en tegen Tsjechië in de kwalificatie werd maar 1 punt behaald. Nu moest Nederland opnieuw tegen de Tsjechen. Nederland begon heel sterk. Arjen Robben legde al na vier minuten de bal op het hoofd van Wilfred Bouma voor de 1-0. Robben nam Nederland bij de hand in de beginfase en zorgde voor veel gevaar waar de Tsjechen geen raad mee wisten. Hij gaf na 20 minuten ook de 2-0 aan op Ruud van Nistelrooy.
Helaas keerde het tij. Een foutje van Philip Cocu zorgde ervoor dat Jan Koller de 2-1 kon maken. Nederland had meer moeten scoren maar deed dat niet. En toen was daar die wissel. Oh oh oh, die wissel. Robben eruit, Paul Bosvelt erin. Het ging mis. Nederland was de druk kwijt en het werd 2-2 via Milan Baros. Tot overmaat van ramp kwam er ook nog rood voor John Heitinga en kon Vladimir Smicer 2 minuten voor tijd de 2-3 binnen tikken uit de rebound van een schot van Marek Heinz. Een wedstrijd die gewonnen had moeten worden verloren en nu was Nederland afhankelijk van de Tsjechen in de laatste wedstrijd. Dit kwam gelukkig nog wel goed.