F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Frank (franklop)

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Brit van Mercedes had, ondanks een slechte start, een betere strategie dan de Ferrari van Sebastian Vettel en pakte zijn tweede zege op rij. Het podium werd vervolledigd door Valtteri Bottas, die net als Hamilton maar één pitstop hoefde te maken.

Max Verstappen reed lang op een podiumpositie, maar maakte in tegenstelling tot Bottas twee pitstops en viel daarmee buiten de top drie. Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog Nico Rosberg in zijn spiegels te zien. Hij verdedigde echter erg goed, maar zag in de een na laatste ronde de Mercedes voorbij komen. Rosberg verremde zich echter, waardoor Verstappen de vierde plek pakte.

Er gebeurde een hoop bij de start. Vettel had een superstart en pakte de koppositie. Hamilton en Rosberg kwamen weer met elkaar in aanraking, waarbij Rosberg veel plekken verloor en op de tiende plek terugkwam. Verstappen koos de goede kant toen Rosberg weer de baan op kwam en klom op naar de derde positie. Achterin het veld werd Nasr nog in de rondte getikt door Magnussen.

Vettel en Hamilton reden langzamerhand weg bij Verstappen, die op zijn beurt Ricciardo achter hem hield. Wel werd hij door zijn Red Bull-team erop gewezen zijn teamgenoot niet op te houden. Na tien ronden kwam er een virtual safetycar toen Button zijn Honda-motor opblies. Vettel en Raikkonen pakte die mogelijkheid aan om hun eerste pitstop te maken en zeker Vettel pakte daar wat tijd mee. Hierdoor ging de leiding wel over naar Hamilton.

Vettel sloot snel aan bij het Red Bull-duo en wist mede geholpen door zijn verse banden en DRS beide coureurs in te halen. Ondertussen werd Palmer de tweede uitvaller door problemen met de Renault-motor.

In de 21e ronde ging Verstappen naar binnen en viel daarmee terug naar plek 8.. Een ronde later werd hij gevolgd door zijn teamgenoot Ricciardo, die terugviel tot vlak achter Raikkonen. Dezelfde ronde ging ook Rosberg, die slechts was opgeklommen naar een zevende plek na zijn avontuurtje in de eerste ronde, naar binnen. In de 24e ronde ging ook Leider Hamilton naar binnen, die daarmee de leiding teruggaf aan Vettel. Wel kwam hij terug op  de tweede plaats, ruim voor Verstappen op plek drie.

De Nederlander had het geluk dat Raikkonen achter hem zat, want die was op zijn supersoft banden niet snel genoeg om hem bij te houden, maar hield wel het treintje met Ricciardo, Bottas en Rosberg achter zich. Vooraan werd het gat tussen Vettel en Hamilton ook wat kleiner, maar was met tien seconden nog wel groot te noemen.

Halverwege de race kwam Raikkonen naar binnen voor zijn tweede stop, waardoor de buffer achter Verstappen weg was. Een paar rondjes daarna ging Vettel naar binnen en viel terug naar de tweede plek. Even daarvoor was Massa genoteerd als de derde uitvaller in de race. Zijn Williams-teamgenoot Bottas was Ricciardo voorbij gegaan, nadat de Australiër zich verremde in de laatste chicane. Een ronde later ging de teamgenoot van Verstappen naar binnen voor zijn tweede en laatste stop.

Met nog 23 ronden te gaan ging ook Verstappen weer naar binnen en vier terug naar de vijfde plek. Door zijn verse ultra zachte rubber wist hij snel weer dichter bij te komen aan de mannen voor hem. Vooraan kwam Vettel langzaam maar zeker dichter bij aan Hamilton, niet wetende of dat de Brit nog naar binnen moest. Zijn teamgenoot Rosberg moest wel naar binnen, aangezien hij een langzame leeglopende band had. Daarmee ging de vierde plek terug naar Verstappen. Een paar rondjes later pakte hij al wel de zelfde plek terug van Ricciardo, die vlak achter Raikkonen rondreed.

Rosberg had het tempo op zijn verse rubber goed te pakken, want even later ging hij ook Raikkonen voorbij en werd Verstappen zijn volgende mikpunt. De Nederlander kwam op zijn buurt wel dichter bij aan Bottas, maar een podiumplek leek al moeilijk te worden. Vettel verremde zich enkele malen en zag de overwinning aan de horizon verdwijnen. Die horizon heette in dit geval dan Lewis Hamilton, die de tweede opeenvolgende zege boekte dit seizoen.

Daarachter hield Bottas zijn derde plaats vast en pakte Max Verstappen de vierde plek na een fel gevecht met Rosberg, die zich verremde toen hij Verstappen uiteindelijk voorbij was. Wel werd hij nog vijfde, voor Raikkonen, Riccirado, Hulkenberg, Sainz en Perez.

Uitslag Grand Prix van Canada

# Coureur Team Tijd
1.   L. Hamilton Mercedes 1:31:05.296
2.   S. Vettel Ferrari +5.011
3.   V. Bottas Williams +46.422
4.   M. Verstappen Red Bull +53.020
5.   N. Rosberg Mercedes +1:02.093
6.   K. Raikkonen Ferrari +1:03.017
7.   D. Ricciardo Red Bull +1:03.634
8.   N. Hulkenberg Force India +1 Ronde
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 Ronde
10.   S. Perez Force India +1 Ronde
11.   F. Alonso McLaren +1 Ronde
12.   D. Kvyat Toro Rosso +1 Ronde
13.   E. Gutiérrez Haas +2 Ronden
14.   R. Grosjean Haas +2 Ronden
15.   M. Ericsson Sauber +2 Ronden
16.   K. Magnussen Renault +2 Ronden
17.   P. Wehrlein Manor +2 Ronden
18.   F. Nasr Sauber +2 Ronden
19.   R. Haryanto Manor +2 Ronden
-  F. Massa Williams DNF
-  J. Palmer Renault DNF
-  J. Button McLaren DNF

Stand wereldkampioenschap coureurs

# Rijder Team Punten
1.  Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 116
2.  Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 107
3.  Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 78
4.  Daniel Ricciardo Red Bull Racing 72
5.  Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 69
6.  Max Verstappen Red Bull Racing 50
7.  Valtteri Bottas Williams Martini Racing 44
8.  Felipe Massa Williams Martini Racing 37
9.  Sergio Perez Sahara Force India F1 24
10.  Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso 22
11.  Romain Grosjean Haas F1 Team 22
12.  Fernando Alonso McLaren Honda 18
13.  Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 18
14.  Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 18
15.  Kevin Magnussen Renault 6
16.  Jenson Button McLaren Honda 5
17.  Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
18.  Esteban Gutiérrez Haas F1 Team 0
19.  Jolyon Palmer Renault 0
20.  Marcus Ericsson Sauber F1 Team 0
21.  Pascal Wehrlein Manor Racing 0
22.  Felipe Nasr Sauber F1 Team 0
23.  Rio Haryanto Manor Racing 0

Stand wereldkampioenschap constructeurs

# Team Punten
1.  Mercedes AMG Petronas 223
2.  Scuderia Ferrari 147
3.  Red Bull Racing 130
4.  Williams Martini Racing 81
5.  Sahara Force India F1 42
6.  Scuderia Toro Rosso 32
7.  McLaren Honda 24
8.  Haas F1 Team 22
9.  Renault 6
10.  Sauber F1 Team 0
11.  Manor Racing 0