Chili mazzelt pas laat langs Bolivia

Redactie

Titelhouder Chili heeft de eerste zege op de Copa América Centenario binnen. Met de nodige mazzel werd Bolivia verslagen: 2-1.

De eerste wedstrijd eindigde voor Chili in een deceptie: Argentinië versloeg de titelhouder met 2-1, waardoor er op de tweede wedstrijd veel druk zat. Voor een plaatsje in de kwartfinale was een zege noodzakelijk. Tegen het nog puntloze Bolivia (dat verloor van Panama) zou dat toch moeten lukken, gezien het verschil in selecties.

Maar er was totaal geen verschil zichtbaar in de eerste helft. Het was een matig duel met een enkele kans voor beide teams. Veel balverlies en Chili bleek weer kwetsbaar in de omschakeling. Dus moest het na rust gebeuren. Dat leek Arturo Vidal te beseffen.

Vroeg in de tweede helft zorgde de speler van Bayern München voor de openingstreffer: 1-0. Het bleek niet voldoende. Het strijdbare Bolivia kwam terug. Jhasmani Campos, speler van Kazma in Koeweit, zorgde met een schitterende goal voor de gelijkmaker. Een ontzettend harde vrije trap van 20, 25 meter schoot hij in de linker bovenhoek, Claudio Bravo was kansloos.

Dus moest Chili op zoek naar de winnende treffer in het laatste halfuur, maar Bolivia-doelman Carlos Lampe leek onverslaanbaar. Totdat de bal in de laatste minuut op de stip ging. Chili kreeg een strafschop na vermeend hands, Vidal zorgde voor de 2-1. Maar in de tiende minuut (!) van de blessuretijd ontsnapte de titelhouder, toen in kansrijke positie net naast werd geschoten door Bolivia.

Door de zege is Chili de nummer twee in de poule na Argentinië, dat al zeker is van de kwartfinale. Chili (evenveel punten, maar een beter doelsaldo) en Panama strijden in een onderling duel om het laatste ticket.