EK88: Goed voetballend Nederland verliest onterecht van Sovjet-Unie

Maarten (rubbereend)

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In de aanloop naar het EK leek de Sovjet-Unie hun aanvallende speelstijl door te trekken naar het eindtoernooi. Maar al snel bleek niets meer van de offensieve tacktiek uit de voorbereiding over, in de eerste wedstrijd van het EK ging de verdediging op slot en speelden ze met veel man achter de bal. De Russische bondscoach Valeri Lobanovski liet desgevraagd weten dat de ploeg geleerd had van het WK in Mexico, daar verloor een aanvallende Sovjet-ploeg met 4-3 van België in de achtste finale.

Nederland maakte de hele wedstrijd het spel maar stuitte keer op keer op de sterke Sovjet-keeper Rinat Dasaev. Bondscoach Rinus Michels had in de spits gekozen voor John Bosman omdat hij dacht dat de kopsterke aanvaller van pas zou komen bij de vele luchtduels, hierdoor moest Marco van Basten teleurgesteld op de bank plaatsnemen. Het werd voor Bosman echter een dramatische wedstrijd, hij verloor ieder kopduel van de sterke Oleg Koeznetzov en kwam nauwelijks in het spel voor.

Frank Rijkaard en Oleg Protassov tijdens de wedstrijd (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Frank Rijkaard en Oleg Protassov tijdens de wedstrijd (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Het Nederlands elftal kon het overwicht in de eerste helft niet omzetten in doelpunten en ook in de tweede helft startte de ploeg van Michels weer met druk zetten op de Oost-Europese defensie. Maar telkens was er de dreiging van de Sovjet-counter, met een snelle omschakeling waren de aanvallers al meerdere keren gevaarlijk voor Hans van Breukelen verschenen. In de 53e minuut wist de Sovjet-Unie dan toch een counter om te zetten in een doelpunt. Op aangeven van Igor Belanov wist Visali Rats de Nederlandse doelman te verschalken. De twee kregen vooral de ruimte doordat de Nederlandse backs, Adrie van Tiggelen op rechts en Berry van Aerle op links, hun directe tegenstanders geen duimbreed in de weg legden.

In de 58ste minuut bracht Michels alsnog Van Basten in voor Gerald Vanenburg, waar een wissel voor de slecht spelende John van ’t Schip logischer was geweest. Het spel van Nederland werd er beter op en Oranje kon nog meer druk op het Sovjet-doel zetten, maar het mocht niet baten. Dasaev bleek onpasseerbaar en mocht met recht de man van de wedstrijd genoemd worden. Aan Nederlandse kant was Frank Rijkaard de grote uitblinker, niet alleen schakelde hij als mandekker de Oleg Protassov uit, ook zorgde hij voor veel druk naar voren.

Door de verliespartij van Oranje was er nog geen man over bood maar er mocht in de volgende wedstrijd tegen Engeland zeker niet verloren worden en bij voorkeur zelfs gewonnen worden. Aangezien de Engelsen na hun verliespartij tegen Ierland ook voor de overwinning zouden willen gaan zal dat voor het Nederlands elftal meer kans bieden met hun aanvallende spel.

Aanvoerder Gullit was na afloop niet te spreken over de tactiek van de Sovjet-Unie: "Ze speelden verschrikkelijk, vond ik, echt laf. Dat ken ik uit Italië, waar bijna alle clubs zo op een gelijkspel of een kleine overwinning mikken."

Voor de echte liefhebbers, de complete wedstrijd met Sovjet-commentaar (Bron: YouTube)