EK Vandaag - Maandag 13 juni

Mexicanobakker

België zal voor het eerst in 16 jaar een wedstrijd gaan spelen op het EK op deze dag, en ook regerend Europees Kampioen Spanje zal zijn opwachting maken. Dag 4 van het EK is in aantocht en het belooft opnieuw een mooie dag te worden.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 D Spanje Tsjechië Toulouse
18.00 E Ierland Zweden Saint-Denis
21.00 E België Italië Lyon

Spanje - Tsjechië

Spanje zal dit toernooi beginnen tegen Tsjechië en het team wat nog altijd onder leiding staat van Vicente del Bosque zal een paar slechte nasmaken willen wegpoetsen. Het WK van 2014 was een grote malaise voor de Spanjaarden, die na een 1-5 nederlaag tegen Nederland en een 0-2 verlies tegen Chili snel naar huis konden. Bovendien verloren de Spanjaarden een oefenpotje tegen Georgië met 1-0. Het zal beter moeten nu het er echt op aankomt en dat tegen een andere tegenstander die we in Nederland misschien even liever niet zien, de Tsjechen. Zij wonnen in kwalificatiegroep A, waar Nederland vrij kansloos vierde was. Toch zijn zij geen favorieten voor een titel zoals toen het Tsjechisch elftal net bestond, in 1996, 2000 of 2004.

Tsjechië heeft ook nog eens bepaald geen gunstige historie tegen de Spanjaarden. In hun hoogtijdagen verloren ze in de kwalificatie voor het WK 1998 van de Spanjaarden in Spanje en werd er thuis doelpuntloos gelijk gespeeld. In de EK kwalificatie van 2012 verliep het niet veel beter, Spanje scoorde in totaal 4x en de Tsjechen maar 1x. Spanje won ook alle wedstrijden in haar kwalificatiepoule, dus ook die tegen de Tsjechen. Interessant is dat niet 1 van de doelpuntenmakers er inmiddels nog bij is omdat Alonso en David Villa zijn gestopt en Mata en Jaroslav Plasil thuis zijn gelaten.

Ierland - Zweden

Groep E zal worden afgetrapt door Ierland en Zlatan. Beide landen weten dat er nog twee toplanden als tegenstander aankomen, dus een attractieve wedstrijd waarin beide ploegen voor de winst zullen moeten gaan wordt verwacht. Ierland zal zonder uitgesproken sterspeler echter toch een beetje de underdog zijn, al kwamen de Zweden in de kwalificatiereeks al niet heel sterk voor de dag. Beide landen wisten zich uiteindelijk pas via de play-offs te kwalificeren.

Ierland en Zweden speelden al 10 keer tegen elkaar in de historie, waarvan Zweden de helft van de keren als winnaar uit de bus kwam. De meest recente twee keren waren wedstrijden om het WK van 2014 te behalen. Ierland wist het in Zweden op 0-0 te houden, maar thuis, ondanks een goal van Robbie Keane, die er nog altijd bij is en 14 jaar geleden zelfs al eens op een eindronde scoorde, verloren de Ieren met 2-1. Overigens gingen geen van beide ploegen naar dat WK: Ierland werd 4e in de groep en de playoffwedstrijd Ronaldo - Ibrahimovic werd in totaal 4-2 voor Ronaldo.

België - Italië

Misschien wel het mooiste affiche van speelronde 1 is de wedstrijd tussen de Belgen en Italianen, de eerste wedstrijd op een EK voor de Belgen sinds 2000. Overigens speelden de Belgen toen ook tegen Italië én Zweden. België is voor het eerst sinds lange tijd weer eens een van de favorieten om ver te komen, terwijl Italië eigenlijk al jaren een team van net niet is, ondanks dat we toch echt spreken over de verliezend finalist van 2012. Gezien er toch een redelijk aantal Italianen in België wonen en, bovendien, er twee Belgen in Italië spelen kunnen we toch wel spreken over een wedstrijd met een klein beetje wrijving, maar vooral gewoon een ontmoeting tussen twee van de grotere landen op dit toernooi qua historie en huidig niveau.

Maar liefst 21 ontmoetingen kennen de Belgen en Italianen al. Daarbij overigens een hoog aantal vriendschappelijke wedstrijden, het aantal wedstrijden dat er toe deed beperkte zich tot 5. Op een eindronde wonnen de Belgen nog nooit: In 2000 verloren ze met 2-0 wat hen uiteindelijk een knock-out faseplaats kostte en in 1954 werd met 4-1 verloren. In 1980 was 0-0 echter genoeg voor de finale (door het systeem dat de groepswinnaar de finale haalde). De meest recente ontmoeting was minder dan een jaar geleden en daar wonnen de Belgen met 3-1, een maand voordat bekend werd dat ze op herhaling mochten.

Wedstrijd van toen

Op 13 juni 2004 was men getuige van een comeback van Manchester United-achtige proporties. Ditmaal zullen de Engelsen er echter minder blij mee zijn geweest. In de groepsfasewedstrijd tegen Frankrijk werd er na een sterke eerste helft gescoord door Frank Lampard en de gehele wedstrijd goed gespeeld. In de tweede helft kregen ze ook een strafschop, maar Fabien Barthez wist de penalty te stoppen. Dit bleek een duur grapje voor de Engelsen: Een bevliegen, een vrije trap van Zinedine Zidane in de extra tijd was genoeg om een punt te redden voor de Fransen. Maar daar stopte het niet; Steven Gerrard was zo beduusd dat hij besloot de bal aan Thierry Henry te geven zodat die alleen op de keeper af kon. De keeper vloerde hem: penalty. En waar David Beckham faalde, schoot Zidane wel raak: 2-1.