Voorkeursbehandeling voor doperende topgewichtheffer

heywoodu

Op doping betrapte atleten zijn doorgaans niet erg geliefd in de sportwereld, maar in het gewichtheffen gaat dat soms net even wat anders. De wereldgewichthefbond IWF geeft een van de betrapte toppers daar zelfs een heuse voorkeursbehandeling, zo lijkt het. 

Het gaat om de 27-jarige Iraniër Sohrab Moradi, tweevoudig Aziatisch kampioen en tussen 2007 en 2012 een heuse wereldtopper. In 2013 pakte hij aanvankelijk opnieuw de Aziatische titel, maar Moradi werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Vanaf eind juni 2015 mocht hij weer meedoen, maar een administratief foutje stelde dat nog een tijd uit: Moradi was bij wereldantidopingautoriteit WADA aangemeld als gestopte atleet en moest dus opnieuw aangemeld worden voor hij weer in actie mocht komen. 

Pas vanaf eind mei mocht Moradi weer meedoen, maar dat zorgde voor een probleem. Om in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen moet een gewichtheffer namelijk minstens twee officiële wedstrijden achter de rug hebben. Daar zijn er niet veel van en bijvoorbeeld het Aziatisch kampioenschap was al voorbij. 

Moradi tijdens het Aziatisch kampioenschap van 2012 (Foto: Getty)

De Hongaarse IWF-president Tamas Ajan kwam de dopeur echter te hulp. Men besloot zomaar om voor de eerste keer een heuse Grand Prix te houden in de Iraanse hoofdstad Teheran, een relatief grote wedstrijd. Moradi mocht er meedoen en pakte in zijn categorie, tot 94 kilogram, de eerste plaats. Dat deed hij ook nog eens door op beide onderdelen, het trekken en het stoten, slechts één van de drie toegestane pogingen te doen. Het resulteerde in een totaalgewicht van 400 kilogram, waarmee hij direct een kandidaat voor olympisch goud in Rio de Janeiro is.

Dan was er alsnog een probleem, want de Grand Prix in Teheran was natuurlijk maar één wedstrijd. Ajan schoot echter weer te hulp, want de Hongaar had een goed idee: bij wijze van uitzondering mag Moradi later deze week meedoen aan het Amerikaans kampioenschap, waar landen als Canada, Cuba en de Dominicaanse Republiek zullen strijden om olympische startbewijzen. 

Waar veel andere sporten proberen om hun op doping betrapte sporters te weren, doet de gewichthefbond dus het tegenovergestelde. Moradi zou in trainingen al enorme gewichten getild hebben, dus de vraag is of hij komende zomer dankzij zijn voorkeursbehandeling daadwerkelijk olympisch goud gaat pakken.