EK: Voorbeschouwing Groep F

Mexicanobakker

Vanavond zal het EK beginnen en dus kijkt FOK!sport vooruit naar alle groepen op dit EK. Vandaag groep F, de groep waarin Portugal, Oostenrijk, IJsland en Hongarije het tegen elkaar op. Op papier niet de sterkste groep, maar er kan van alles gebeuren. Voor ons Nederlanders is het een groep met 4 ploegen met een recente historie.

Portugal

Portugal is misschien wel het sterkste voetballand wat nooit een eindtoernooi won, al hebben ze op dit moment niet de sterkste lichting. De Portugezen zullen het maar wat jammer vinden dat Nederland niet deelneemt, want tussen 2000 en 2006 speelden de beide landen 4x tegen elkaar en haalde Nederland maar 1 punt, waardoor Nederland het WK in 2002 miste en uitgeschakeld werd in de finalerondes in 2004 en 2006. Ook in 2012 verloor Nederland van Portugal in de groepsfase.

Portugal heeft toch geen verrassend sterke EK-historie. In 2004 werd de finale bereikt, maar verloor het land als gastland 2x van Griekenland. In 1984 en 2000 werd de halve finale bereikt. Portugal kende een sterke kwalificatie: Alleen de thuiswedstrijd tegen Albanië werd verloren en van Denemarken, Servië en Armenië werden beide wedstrijden gewonnen. Sterspeler Cristiano Ronaldo scoorde daarbij 5 keer en lijkt de belangrijkste man te gaan worden als het aankomt op doelpunten. Nani is er ook nog altijd bij, net als bijvoorbeeld Fabio Coentrao. Interessant is dat ook Renato Sanches mee mag. De kersverse speler van Bayern Munchen heeft maar 2 interlands achter zijn naam, maar wordt wel gezien als de opvolger van CR7. Misschien zit er voor hem een rol naast Ronaldo in zoals hij deze zelf had naast Figo in 2004.

Oostenrijk

Oostenrijk is geen grote bekende op het EK. De hoogtijdagen van het land zijn van voordat het EK er was, op het WK van 1934 en 1954 toen ze respectievelijk vierde en derde werden op het WK. In 2008 deed het land zonder succes mee op het EK, maar sindsdien is er veel veranderd. In de kwalificatie werd dit duidelijk, Oostenrijk wist 9 keer te winnen in een groep met Rusland, Montenegro en Zweden en alleen tegen de Zweden thuis werd het gelijk. Echter, tegen het niet gekwalificeerde Nederland ging het recentelijk minder goed.

In de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd had Oostenrijk weinig in de pap te brokkelen tegen de mannen onder leiding van Danny Blind, en ook eerder in de oefencampagne ging het al mis. Sterspeler David Alaba, toch niet de minste, beging een knullige fout tegen het altijd lastige Malta. De goals zullen moeten komen van een oude bekende. Spits Marc Janko, ooit bij het nu wellicht gedegradeerde Twente de topschutter, nu speelt hij bij FC Basel.

 

IJsland

Het altijd sterke IJsland is ook een ware plaag gebleken voor Nederland in de kwalificatie voor dit EK. Twee keer was het land, met minder inwoners dan Utrecht, te sterk voor de Nederlandse equipe. De coach Lars Lagerbäck heeft zo het kleine land voor het eerst naar een eindtoernooi weten te leiden. Het is het land met het minste inwoners ooit op een EK, ongeveer 6.5 keer zo weinig als haar voorganger Letland.

In de kwalificatie ging overigens niet alles even goed. Kazachstan en Letland werden thuis niet verslagen en in Turkije en Tsjechie werd eenmaal verloren, maar thuis waren ze goed tegen de toppers en uit goed tegen de kleintjes. En waar Nederland bij hoort, dat laten we bij dezen in het midden. Belangrijke spelers zijn Gyafi Sigurdsson, die Nederland tweemaal wist te verschalken met drie goals en Kolbeinn Sigthorsson, de oud-spits van Ajax. Interessante spelers zijn ook Eidur Gudjohnsen, de oude rot die dus toch nog een eindtoernooi mag meemaken en Hjortur Hermansson, het jeugdtalent van PSV die in Zweden een sterk seizoen doormaakte. Een team dat nog best kan verrassen.


IJsland hoopt op mogelijke stunts in een niet al te zware groep - Pro Shots/Digitalsport

Hongarije

Interessant in deze groep is dat naast Oostenrijk, ook Hongarije er bij zit, een goed recept voor een mooie burenruzie. Hongarije is een land met een rijke voetbalhistorie, noem de naam Ferenç Puskas en iedereen heeft er een fantastisch beeld bij. Helaas heeft het land de status van 'beste team ooit', zoals ze dat op het nipt verloren WK in 1954 hadden, al lang niet meer. In plaats daarvan was het recentelijk de favoriete schiettent van het Nederlands elftal. De laatste 6 ontmoetingen eindigden in 7-1, 6-1, 4-0, 5-3, 4-1 en 8-1, allen in het voordeel van Nederland. Om het in contrast te zetten: De laatste 6 ontmoetingen tegen San Marino scoorde Nederland maar 5 doelpunten meer.

Desalniettemin is het de Hongaren wel gelukt om voor het eerst sinds 1986 op een eindtoernooi te staan en na 1964 en 1972 weer op het EK van de partij te zijn. De groep met Griekenland, Roemenie, Noord-Ierland, Finland en Faroer was geen lastige en met 4 overwinningen, 4 gelijke spelen en 2 verliespartijen werden ze derde. Over twee wedstrijden werd vervolgens Noorwegen verslagen. Zoltan Gera en Balasz Dzsudszak zijn de twee belangrijkste spelers van de Hongaren, maar de jonge Laszlo Kleinheisler is ook een speler om naar uit te kijken.

Speelschema

14-06-16 18:00 Oostenrijk - Hongarije
14-06-16 21:00 Portugal - IJsland
18-06-16 18:00 IJsland - Hongarije
18-06-16 21:00 Portugal - Oostenrijk
22-06-16 18:00 Oostenrijk - IJsland
22-06-16 18:00 Hongarije - Portugal