Van Gaal sluit seizoen Manchester United af met FA Cup

Redactie

Louis van Gaal heeft met Manchester United het seizoen enigszins gered. De FA Cup-finale tegen Crystal Palace werd na verlenging gewonnen door The Red Devils. Het werd 2-1. 

Met Memphis Depay niet bij de selectie en Daley Blind in de basis had Manchester in de openingsfase het initiatief. Marouane Fellaini zorgde voor het eerste echte gevaar, maar kopte naast. Juan Mata zocht vervolgens met een geplaatst schot de verre hoek, maar zijn schot miste kracht waardoor Wanye Hennessey handelend kon optreden.

Crystal Palace dacht de score te openen, maar scheidsrechter Mark Clattenburg verpestte het feestje. Hij floot voor een overtreding van Chris Smalling, maar kon ook voordeel geven omdat de aanval van de ploeg doorging.

Anthony Martial was voor rust het dichtst bij een treffer. Na een prachtige actie van Marcus Rashford kwam de bal voor de voeten van de Fransman, maar zijn geplaatste poging werd geblokt door Joel Ward, waardoor het bij rust nog 0-0 was.

Na rust was de ploeg van Van Gaal wederom dichtbij de openingstreffer. Via Rashford belandde de bal voor de voeten van Fellaini, maar helaas voor de Belg stond de lat een treffer in de weg. Na een uur spelen werd wederom het aluminium geraakt door The Red Devils. Een strakke voorzet van Antonio Valencia werd door Martial ingekopt, maar tegen de paal en dus bleef het nog altijd 0-0.

Aan de kant van Palace kwam Jason Puncheon twintig minuten voor tijd in het veld voor Yohan Cabaye, het bleek een uitstekende ingreep van manager Alan Pardew. Zes minuten na zijn invalbeurt zette hij zijn ploeg op voorsprong. Na een afgeslagen voorzet kwam de bal voor zijn voeten te liggen en in de korte hoek klopte hij David De Gea: 1-0.

Lang kon de ploeg uit Londen niet genieten van de voorsprong, drie minuten later was het al weer gelijk. Na een voorzet van Wayne Rooney, stopte Fellaini de bal met het hoofd en kon Juan Mata de bal bij de tweede paal binnen schieten: 1-1. Doordat in de resterende veertien minuten, waarvan vijf minuten blessuretijd, niet meer gescoord werd, moesten er twee keer vijftien minuten verlengd worden.

Grote kansen bleven in de eerste helft van de verlenging uit. Invallers Ashley Young en Jesse Lingard probeerden het, maar hun pogingen gingen over. In de 105e minuut kwam Manchester met tien man te staan toen verdediger Chris Smalling met twee keer geel en dus rood moest vertrekken.

Na een minuut in de tweede helft kreeg Dwight Gayle een goede mogelijkheid. De snelle vleugelspeler kwam oog-in-oog met De Gea, maar de Spanjaard kon handelend optreden met zijn voeten. Ook Michael Carrick kreeg een goede mogelijkheid. De Engelsman kopte echte naast uit een voorzet van Lingard.

Een minuut later was het wel raak. Valencia gaf vanaf de rechterflank een voorzet en nadat de bal was afgeslagen kwam de bal voor de voeten van Lingard die geen moment twijfelde en prachtig raak schoot: 1-2.

Het is voor Louis van Gaal zijn eerste prijs als manager bij Manchester United en de twaalfde FA Cup uit de clubhistorie. Dankzij de zege gaat Southampton rechtstreeks de Europa League in en plaatst West Ham United zich voor de voorronde.

Manchester United zegeviert in FA Cup (Pro Shots/Action Images)
Manchester United zegeviert in FA Cup (Pro Shots/Action Images)