Twitter zet Amerikaanse overheid voet dwars

Redactie

Twitter heeft dataverzamelaar Dataminr ter verantwoording geroepen. Dataminr is gespecialiseerd in het indexeren en analyseren van tweets en dit doet het bedrijf ook voor de Amerikaanse overheid en daar steekt Twitter nu een stokje voor volgens Wall Street Journal.

Dataminr levert voortdurend analyses op basis van tweets en tweets uit het verleden. Bedrijven uit onder meer de financiële-, media- en beveiligingssector maken gebruik van Dataminr. En met succes, want de startup is in staat gebleken om grote gebeurtenissen als de aanslagen in Brussel minuten vóór de traditionele media te kunnen signaleren. Dat ook de Amerikaanse overheid klant is van Dataminr, zint Twitter niet en de blogdienst heeft Dataminr dan ook verboden de data nog door te spelen naar Washington.

Wat de stap van Twitter voor gevolgen heeft voor alle andere klanten van Dataminr, is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Twitter wil voorkomen dat zijn dienst een vergaarbak van informatie wordt voor de Amerikaanse overheid. In Silicon Valley is Twitter niet het enige bedrijf dat de confrontatie zoekt met de Amerikaanse overheid. Onlangs had Apple het nog aan de stok met de FBI omdat de iPhonemaker weigert achterdeurtjes in zijn software te bouwen.

Twitter zet Amerikaanse overheid voet dwars
Twitter zet Amerikaanse overheid voet dwars (Foto: BuzzT)