Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan

anoniem_13042019115511

De natuurbrand in de Canadese provincie Alberta grijpt steeds verder om zich heen. Aangewakkerd door de harde, droge wind hebben de vlammen inmiddels 156.000 hectare verzwolgen, waar de teller vrijdag nog op ruim 100.000 hectare stond.

Meer dan vijfhonderd brandweerlieden stellen alles in het werk om de brand te bedwingen. Ze kunnen beschikken over vijftien helikopters en veertien blusvliegtuigen, liet het provinciebestuur weten.

Een aantal inwoners van het door de vlammen ingesloten Fort McMurray die een veilig heenkomen hadden gezocht ten noorden van de stad moesten zaterdag op hun schreden terugkeren. Omdat hun toevluchtsoord ook door de brand werd bedreigd, loodste de politie hen door uitgebrande wijken van de verlaten stad naar veilig gebied ten zuiden van Fort McMurray. Ook een indianengemeenschap is aangeraden te evacueren.

"Het is een gevaarlijke, onvoorspelbare brand, een echt kwaadaardig vuur dat zich voedt met het uiterst droge naaldbos", zei minister van openbare veiligheid Ralph Goodale.

Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan
Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan (Foto: ANP)