Dumoulin wint openingstijdrit Giro

Stefan (sportfreak)

Tom Dumoulin heeft voor eigen publiek de openingstijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. Hij legde in Apeldoorn de 9,8 kilometer af in elf minuten en drie seconden.

Daarmee deed hij er even lang over als de voor Lotto-Jumbo uitkomende Sloveen Primoz Roglic. Maar het was Dumoulin die toch 22 duizendsten van een seconde sneller bleek. De derde plaats op zes seconden was voor de Costa Ricaan Andrey Amador.

Dumoulin is dus ook de eerste leider in het algemeen klassement en mocht daardoor als eerste Nederlander sinds Pieter Weening in 2011 de roze trui aantrekken. Voor Dumoulin is het de tweede keer dat hij in een grote ronde de leiderstrui draag, vorig jaar mocht hij de Ronde van Spanje al een aantal dagen de leiderstrui dragen.

Fabian Cancellara werd vooraf gezien als belangrijkste concurrent, maar kampte de afgelopen dagen met buikgriep. De Zwitser werd nu pas achtste op veertien seconden. Jos Van Emden, vorig jaar vijfde in de openingstijdrit van de Tour, kon deze prestatie niet herhalen. Hij ging onderuit. Dat overkwam ook de Zwitser Stefan Kung, die bij het tussenpunt halverwege slechts een seconde langzamer was dan Dumoulin. Daarmee gingen ook zijn aspiraties in rook op.

Dumoulin voor zijn race in gesprek met Koning Willem-Alexander (Pro Shots / Peter Lous)
Dumoulin voor zijn race in gesprek met Koning Willem-Alexander (Pro Shots / Peter Lous)