Leicester City moet kampioensfeest nog even uitstellen na gelijkspel

Redactie

Leicester City moet op z'n minst tot maandag wachten tot het kampioen van Engeland is. De 1-1 op bezoek bij Manchester United vergroot wel de druk op Tottenham Hotspur een beetje.

Terwijl Leicester City wist dat bij een zege het sprookje de fairytale zou zijn voltooid, kon de ploeg van Louis van Gaal zich in de strijd om Champions League-voetbal geen misstap meer veroorloven. De achterstand van vijf punten op Manchester City moest worden teruggebracht tot twee punten.

De middag begon uitstekend voor United, dat fel en aanvallend uit de startblokken kwam. Antonio Valencia, die ten koste van Nederlander Timothy Fosu-Mensah op de rechtsbackpositie stond, leverde een goede voorzet af, die het hoofd van Marcus Rashford nog miste, maar voor de voeten viel van de vrije Anthony Martial: 1-0. Nu moest United doordrukken en dat leek het even te gaan doen. Jesse Lingard wilde Kasper Schmeichel verrassen in de korte hoek, maar de Deense doelman lag goed in de weg. Na ruim een kwartier kon Leicester daardoor op gelijke hoogte komen. Wes Morgan stond bij een vrije trap van Danny Drinkwater op de goede plek en verraste David de Gea met een kopbal: 1-1.

Na dat doelpunt stond de koploper van Engeland een stuk stabieler op Old Trafford en ging het bij Manchester United vooral tot aan de zestien goed. Daar wist Marouane Fellaini de bal niet de juiste richting te geven, kopte de goed spelende Robert Huth een voorzet van Marcos Rojo weg en werd een schot van Wayne Rooney goed geblokt door Drinkwater. Het thuispubliek riep nog even om een vrije trap en rode kaart toen Danny Simpson, die de bal zomaar inleverde, aan Lingard leek te hangen, maar Michael Oliver leek de juiste beslissing te nemen door het weg te wuiven.

Leicester City begon beter aan de tweede helft dan United en kreeg kansen via José Ulloa: zijn schot werd van richtingveranderd en bij een hoekschop gaf hij de bal met het hoofd niet de juiste richting mee. United kon er (aanvankelijk) niets tegenoverstellen en kwam vaak te laat. Lingard en Carrick pakten daardoor een gele kaart. De tweede helft kampte daarna met een gebrek aan attractiviteit. Leicester City tot de slotfasee gevaarlijkste ploeg, maar had dat vooral te danken aan het matte spel van de thuisploeg. Soms waren er voor United kleine, hoopvolle momentjes. Martial schoot hard voorlangs en Smalling kopte via de vuisten van Schmeichel naast.

Leicester City's Christian Fuchs in actie met Manchester United's Antonio Valencia.
Leicester City's Christian Fuchs in actie met Manchester United's Antonio Valencia.(PRO SHOTS/Action Images)

In de laatste tien minuten, met Memphis Depay voor Rashford, ondernam Team Van Gaal toch nog verwoede pogingen om de winnende te maken. Aan een gelijkspel had het in de strijd om Champions League-voetbal ook nauwelijks iets. Invaller Juan Mata wilde een voorzet van Valencia binnenkoppen, maar kreeg pijnlijk bevestigd dat hij daarvoor de nodige lengte mist. Drinkwater ging er met rood (twee keer geel) af omdat hij Depay vasthield. Daar had Oliver, als het iets was, dan ook een strafschop aan mogen verbinden. De vrije trap van Rooney eindigde op de vuisten van Schmeichel, die een minuut later de bal ving na een schot uit de rebound van Rooney.

De eerstvolgende mogelijkheid voor Leicester om kampioen te worden is maandagavond. Tottenham Hotspur gaat dan op bezoek bij Chelsea. Mochten de Spurs de Londense derby niet weten te winnen, dan is Leicester alsnog kampioen. Wint Tottenham wel, dan moeten The Foxes volgende week zaterdag de klus zelf klaren in een thuiswedstrijd tegen Everton.

Manchester United staat, met nog drie wedstrijden te spelen, vier punten achter op Manchester City, waardoor voorronde Champions League erg ver weg is.